ENSZ-képviselő Kárpátalján

2007. február 2., 09:00 , 316. szám

Január 24-én Nyugat-Ukrajnában, többek között Kárpátalján is járt az ENSZ Emberi Jogok Bizottságának referense, I. Ibeanu úr.

Lakossági bejelentések nyomán olyan objektumok megvizsgálása céljából érkezett Ukrajnába, amelyek sértik az emberek tiszta környezethez való jogát. A brüsszeli referens elsősorban Lemberg megyében járt, ahol erős mérgező hatású kőolajszármazékok szivárogtak nagy mennyiségben a talaj mély rétegeibe. Ezután látogatott Kárpátaljára. Az őt kísérő küldöttség tagja volt Kijevből a környezetvédelmi minisztérium képviselője, illetve a kárpátaljai megyei ökológiai főosztály vezetője. Csizmár Béla, a Beregszászi Járási Tanács elnökének kíséretében azokon a helyszíneken tartottak terepszemlét, ahol nagy mennyiségben tárolják a máig tisztázatlan összetételű Premix nevű adalékanyagot. A küldöttség tagjai jártak Nagybaktán, Borzsován, Beregszászban, találkoztak a lakosság képviselőivel Nagybaktán. A helyi lakosok elmondták, mennyire aggódnak a Premixnek a környezetre, egészségükre gyakorolt káros hatása miatt.

Ungvárra visszatérve Ibeanu úr érdeklődött a nagymuzsalyi aranybánya ügyében is, mivel a lakosokkal való beszélgetés során értesült arról, hogy szóba került a cianidos kitermelés technológiájának bevezetése. Volodimir Hoblik, a megyei közigazgatás elnökhelyettese kijelentette: a megye vezetése nem fog hozzájárulni az egészségre káros cianidos technológia alkalmazásához.

A referens nem foglalt állást a látottakkal kapcsolatban, tapasztalatairól nem nyilatkozott.

m