Újraszentelték a gerényi rotundát

2007. január 19., 09:00 , 314. szám

Milan Sasik, a Munkácsi Görög Katolikus Egyházmegye püspöke minap újraszentelte a részben felújított gerényi templomot, a híres rotundát, Kárpátalja egyetlen hiteles román stílusú, Árpád-kori műemlékét.

A püspök ez alkalomból oklevéllel ismerte el Szerhij Ratusnyak ungvári polgármester és Volodimir Himinec alpolgármester hozzájárulását a helyreállításhoz. A megyeszékhely külvárosát díszítő épületbe, melynek szentélye a XII. században épült, padlófűtést szereltek fel, ami igen költséges eljárás, ám csak így sikerülhet megóvni a templom felbecsülhetetlen értékű, a XIV-XV. századból való freskóit - mondta el Volodimir Himinec.

A zik.com.ua beszámolója szerint a jövőben magyarországi szakembereket is szeretnének bevonni a műemlék restaurációjába, olyanokat, akiknek volt már dolguk hasonló épületekkel Magyarországon. Mivel azonban a magyar specialistáknak nincs működési engedélyük Ukrajna területén, Ukrajnában viszont hiányoznak a megfelelő szakemberek, várhatóan közös munkacsoport alakul majd a két ország szakértőiből, akik megfelelő finanszírozás esetén mintegy másfél évi munkával tudnák helyreállítani a templomban látható felbecsülhetetlen értékű freskókat. (Kárpátalja/zik.com.ua)