Házasodni csak orvosi vizsgálat után?!

2007. január 19., 09:00 , 314. szám

Egy Viktor Juscsenko által minap aláírt törvény értelmében a jövőben házasságkötés előtt kötelező lesz az egészségügyi vizsgálat. Eddig az esküvőhöz elegendő volt a felek személyi igazolványa és az illetékes hivatalhoz benyújtott ezirányú kérelem.

A kivizsgálás eredményei titkosak lesznek, arról csak a jegyeseket tájékoztatják. Amennyiben viszont a házasulandó felek valamelyike eltitkolja a vizsgálati eredményeket leendő házastársa elől, ez pedig a továbbiakban fizikai vagy pszichikai károsodást okoz élettársának vagy közös utódaiknak, a házasságot érvénytelennek nyilváníthatják.

Hogy valójában milyen szakorvosokat kell majd felkeresniük a vőlegénynek és a mennyasszonynak, illetve milyen mintavételeken, vizsgálatokon kell átesniük, arról a kormány dönt majd. Az sem ismert még, hogy ingyenes vagy fizetett lesz-e az eljárás. A törvény csupán annyit állapít meg, hogy az állam biztosítja a jegyesek vizsgálatának feltételeit.

A jogszabály a fentiek mellett arra is kitér, hogy amennyiben a menyasszony gyermeket vár, gyermeket szült, avagy a felek valamelyikét közvetlen életveszély fenyegeti, a házasságot a megfelelő kérvény benyújtásának napján, vagy egy hónapon belül a felek által megnevezett bármelyik más napon is anyakönyvezhetik. További újdonság, hogy a házasságkötési ceremóniának mostantól nem kell kötelezően ünnepélyesnek lennie.

A Legfelső Tanács még 2006. december 22-én döntött a polgári törvénykönyv és a családról rendelkező törvény vonatkozó módosításairól. (Kárpátalja/bbc.co.uk/ukrainian)