Mediterrán vidékké válhat Kárpátalja is?

2007. január 12., 09:00 , 313. szám

Kárpátalján és Európa-szerte a sokévi átlagnál több fokkal melegebb van, de a hőmérséklet emelkedése az egész Földön megfigyelhető. A Kárpát-medencében és Kárpátalján a héten marad az enyhe idő, a hegyvidék kivételével fagymentes éjszakák várhatók, a későbbi fagy viszont a hótakaró nélküli növényzetben komoly károkat okozhat.

A hőmérséklet emelkedése az egész Földön megfigyelhető, ezen belül régiónkban az elmúlt száz évben az eddigi melegedés nagyobb volt, mint a globális átlag. Magyarországon például a vizsgált időszakban 0,7-0,8 Celsius-fokkal nőtt a hőmérséklet.

A szakemberek szerint kevesebb fagyra lehet majd a jövőben számítani, és gyakoribbak lesznek az átlagnál melegebb periódusok. A csapadék mennyiségében csökkenés figyelhető meg, és az éven belüli eloszlásában is változás állt be. A melegnek nem nagyon van pozitív következménye. Ha a növényeket – főleg az őszi vetéseket – a fagy anélkül éri, hogy azokon hótakaró lenne, komoly károk keletkezhetnek.

A hét végéig marad az enyhe idő, több fokkal az ilyenkor szokásosnál magasabban alakul a hőmérséklet, számottevő csapadék nem lesz. A szeles és esős idő mellett helyenként napsütésre is lehet számítani, a hőmérséklet napközben általában tíz fok körül lesz, az alföldi részeken többnyire fagymentes éjszakák várhatók. (MTI/Kárpátalja)