XII. Kárpátaljai Magyar Zenésztalálkozó

Óévzáró nagy buli Beregszászban

2007. január 5., 09:00 , 312. szám

Immár tizenkettedik alkalommal, ezúttal szilveszter előtt egy nappal, december 30-án került sor Beregszászban a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) és a Beregszászi Művelődési Ház szervezésében a XII. Kárpátaljai Magyar Zenésztalálkozóra, melyen jeles kárpátaljai és anyaországi zenészek szórakoztatták a közönséget.

A rendezvényt Riskó György, a KMKSZ kulturális titkára nyitotta meg, majd Vlagyimir Balackij, művésznevén Pitkin lépett a színpadra, aki a dalok mellett viccekkel is kedveskedett a megjelenteknek. Őt a munkácsi KMKSZ kisegyüttese követte, mely fiatalokat megszégyenítő energiával nosztalgiázott, felidézve ifjúkoruk kedvelt dalait. A Mezőkaszonyból érkezett Szathmáry-duó, apa és fia, szaxofonon adott elő érzelmes, lírai dalokat, tovább fokozva az amúgy is jó hangulatot. Magyarországról, Sajószögedről érkezett a kárpátaljai születésű, Arnóczky Zoltán karnagy vezette Szöged Tini Big Band, mely a tavalyi zenésztalálkozón is részt vett. Tagjai tinédzserek, de máris komoly sikereket tudhatnak maguk mögött. A zenekar hat éve működik, többször vettek részt a Budapesti Big Band Fesztiválon, tavaly októberben pedig harmadik helyezést értek el a Budapesti Jazzfesztiválon. A fúvós felállásban játszó együttes fiataljai olyan jeles zeneszerzőktől és előadóktól játszottak közismert műveket, mint Gershwin, Dorothi Fields, Jimmy Merkhardt és Benny Goodman. Ezután a kárpátaljai és magyarországi falunapok és egyéb rendezvények tucatjain talpalávalót szolgáltató halábori Bózsár családi zenekar lépett a színpadra. Az együttes egyik szólistája az idei zenésztalálkozó legfiatalabb fellépője, a Bózsár család legkisebb tagja, Bózsár Adrienn volt, aki karácsonyi számokat adott elő. A továbbiakban a Nagymuzsalyból Magyarországra elszármazott, és ott zenészi pályáját folytató Kiss Sándor fia, ifj. Kiss Sándor énekelt nagy sikerrel, majd a szintetizátor ifjú szakértője, Háger Sándor lépett fel önálló dalokkal. A találkozó fináléjában lépett a pódiumra Seres Tímea színésznő, énekes-előadó, akit az Arany Páva zenekara kísért, melynek tagjai önálló szólókkal is bemutatkoztak.

A zenésztalálkozón fellépő valamennyi muzsikust és énekest emléklappal és a 2005-ös zenésztalálkozó műsorát tartalmazó DVD-vel jutalmazták a szervezők. A rendezvényt a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma és az Illyés Közalapítvány támogatta.

F. Zs.