Magyarságismereti mozgótáborosok önkéntes összefogása Kárpátalján

2013. május 10., 02:00 , 643. szám

Határon átnyúló összefogással újították fel a Ráti Általános Iskola kapuját a második alkalommal megrendezésre került Kárpátaljai Rákóczi Találkozó keretein belül. A Kárpát-medence minden tájáról érkezett fiatalok a Rákóczi Magyarságismereti Mozgótábor egykori résztvevői voltak.

„Önkéntesnek lenni öröm – avagy nyiss egy ablakot a gyermekek felé” – ezzel a jelmondattal zajlott le a II. Kárpátaljai Rákóczi Találkozó Ráton 2013. április 19–21. között. A rendezvényre Délvidékről, Erdélyből, Felvidékről, Horvátországból és Magyarországról is érkeztek fiatalok, akik a II. Rákóczi Ferenc Alapítvány által szervezett Magyarságismereti Mozgótábor egykori résztvevői voltak.

A Magyarságismereti Mozgótábor az idén szervezi 20., jubileumi táborát. A kerek évfordulónak is köszönhetően szerveződött Kárpátalján a találkozó, ugyanis megalapításának története szorosan kapcsolódik vidékünkhöz. Alapítói a Nagyszőlősről származó kanadai házaspár, Aykler Béla és felesége, Ayklerné Papp Zsuzsanna, akik a mai napig szívükön viselik a kárpátaljai fiatalok sorsát.

Mivel a táborban csak egyszer lehet részt venni, ezért annak érdekében, hogy az Alapítvány és a fiatalok között ne szakadjon meg a kapcsolat, negyedévente Rákóczi-találkozókat szerveznek, amelyek egy-egy aktualitás köré épülnek. A fiatalok így hallhattak európai emberi jogi előadást Bauer Edit szlovákiai európai parlamenti képviselőtől Kassán; megismerkedhettek Budapesten az időmenedzsment, Nagyszőlősön a pályázatírás fortélyaival; legutóbb pedig Párkányban a tolerancia jegyében szerveződött találkozó.

A kárpátaljai találkozót a szervezők az önkéntesség témája köré építették abból a célból, hogy ezzel közvetett módon is köszönetet mondjanak azoknak, akik önkéntes munkájukkal hozzájárultak ahhoz, hogy a II. Rákóczi Ferenc Alapítvány és a Magyarságismereti Mozgótábor húsz éven át aktívan tevékenykedhetett.

A hétvégén a fiatalok, tükrözve az Alapítvány eddigi odaadó munkáját, a legjobb tudásuk szerint, önzetlenül, teljes odaadással gyűjtöttek játékokat, taneszközöket, festettek és virágot ültettek a Ráti Általános Iskolában. A munka mellett előadásokra, táncházra és egy kisebb kirándulásra is jutott idő. Megyesi Lászlónak köszönhetően betekintést nyerhettek az igazi önkéntes életbe a Szent Márton Egyesület munkásságának ismertetésén keresztül.

A határon túlról érkezőknek bemutatták Ungvár nevezetességeit. A találkozó első napján, pénteken fergeteges táncházestre került sor. A néptánc rejtelmeibe Váradi Enikő és Jakab István vezette be a csapatot, míg a ritmusért Galgóczy Martin (hegedű, prímás), Jurisinec Martin (tangóharmonika) és Ignácz Krisztián (nagybőgő) felelt.

A fiatalok a ráti Szent Mihály Gyermekotthon vendégszeretetét is megtapasztalhatták.

A kezdeményezésnek köszönhetően példátlan összefogás alakult ki a különböző országok, régiók, nemzetek és nemzedékek között.

Okulova Nyina