A nyulak staphylococcusok okozta tüdőgyulladása

2013. május 10., 02:00 , 643. szám

A nemrég elválasztott nyulaim közül több is prüszköl, sárgás, gennyes anyag folyik az orrukból, nehezen lélegeznek és köhögnek is. A köhögésük eleinte éles volt, most tompa. Nem nagyon esznek, a fejüket pedig ferdén tartják. Miben betegedhettek meg a nyulak, és hogy lehet őket meggyógyítani? – érdeklődik levelében egy olvasónk. Kérdéseit Cseh Lászlóhoz, a Beregszászi Járási Állategészségügyi Központ állatorvosához továbbítottuk.

– A nyulak minden bizonnyal staphylococcus baktériumok által okozott tüdőgyulladásban szenvednek – kezdi magyarázatát a szakember. – A mikrobák cseppfertőzéssel terjednek, és általában a szopós vagy az elválasztott növendék állatokat támadják meg. A megbetegedésre hajlamossá teszi a nyulakat, ha zsúfoltan tartják őket, illetve ha nedves, huzatos helyen állítják fel a ketreceiket. A megfertőződést követően gennyes kötőhártya-gyulladás alakul ki, a nyulak tüsszögnek, orrfolyásuk van, melynek során gennyes, sárgás színű váladék szivárog az orrukból. A nyulak köhögnek, köhögésük eleinte éles, majd a kór későbbi szakaszában tompává válik. A tüdőben kialakuló gennyes gyulladás következtében fokozatosan súlyosbodó nehéz légzés alakul ki.

A kórokozók a véráramba is bekerülhetnek, előfordulhat, hogy ízületi gyulladást okoznak, míg a bőr alatti kötőszövetben tályogképződéshez vezethetnek. A fertőzés középfülgyulladást is előidézhet, amit arról vehet észre az állattartó, hogy a beteg nyúl ferdén tartja a fejét. Később a kötőszövetben képződött tályogok kifakadnak, a bőrön sebhelyek jelennek meg, melyeken keresztül genny folyik ki a kötőszövetből. A betegség hetekig is elhúzódhat, s ha nem kezelik, a fertőzött egyedek egy része elpusztul, a többiek pedig csököttek maradnak.

– Miként tudják meggyógyítani a beteg nyulakat, s milyen megelőző intézkedésekkel lehet megelőzni a fertőzést?

– Ha az állatok csökkent étvággyal bár, de esznek, akkor a takarmányukba, ha pedig étvágytalanokká válnak, az ivóvizükbe keverjük a szükséges antibiotikumokat 5–10 napon keresztül, folyamatos jelleggel, s külön kihangsúlyoznám a folyamatosságot, azért, mert a nyulak anyagcseréje gyors, hamar megemésztik a táplálékot, és újabb táplálékot vesznek fel.

A fertőzés megelőzése érdekében fontos, hogy ha a nyúltenyésztők új egyedeket vásárolnak állományuk felfrissítése végett, az új példányokat egy hónapig tartsák külön ketrecben, miközben figyeljék meg, nem jelentkeznek-e esetükben a tüdőgyulladás vagy egyéb betegségek tünetei. S csak akkor engedjék be őket a többi állatuk közé, ha nem jelentkeznek a tüdőgyulladás vagy más betegségek szimptómái. Ugyancsak fontos, hogy gyakran takarítsák a ketreceket, tiszta, száraz helyen tartsák a nyulakat, sűrű időközönként cseréljék az almot, ne engedjék, hogy sok állat legyen szűk helyen összezárva, és legalább negyedévente fertőtlenítsék a ketreceket.

Lajos Mihály