A policisztózis

2013. május 10., 02:00 , 643. szám

Egy ideje elmaradnak a menstruácóim, tompa alhasi fájdalmakat érzek, megduzzadtak a melleim, és más zavaró dolgokat is észrevettem: férfiassá vált a hangom, szőrszálak jelentek meg az arcomon, a végtagjaimon, közben viszont hullni kezd a hajam. Mi történik velem, és mit lehet tenni a folyamatok ellen? – írja levelében egy huszti hölgyolvasónk. Kérdéseire és a kapcsolódó kérdésekre dr. Stul Ilona, a Nagyszőlősi Járási Kórház nőgyógyásza válaszol.

– A hölgynél policisztózis alakult ki – magyarázza a szakorvos. Ez egy hormonok által kiváltott állapot, mely a reproduktív életkorban, a szülőképes korú nőknél jelenik meg, és sok apró, éretlen petehólyag megjelenéséhez, peteéretlenséghez vezet. Fő okozója a hipofízis, vagyis az agyalapi mirigy rendellenes működése. A nevezett belső elválasztású mirigy magas szinten választ ki FSG- és LG-típusú hormonokat, s rendellenesség tapasztalható a hormonok egyidejűleg történő ún. szinkronkiválasztásában, a hormonok nem termelődnek azonos időben. Milyen tényezők befolyásolják a hormonkiválasztás rendellenességeit? Egyebek mellett a pajzsmirigy működésének a megbomlása, különböző endokrin hormonok rendellenes szintetizálása, a genetikai hajlam, az agykéreg hiperaktívvá válása, vagyis a stressz. Ugyancsak a kóros állapot kialakulásához vezethet, ha kamaszkorú lányoknál stressz vagy alultápláltság miatt nem következik be a ciklusos hormonkiválasztás. A policisztózis oda vezet, hogy sok apró, kisméretű ciszta jelenik meg a petefészekben, és nem képződnek petesejtek.

– Milyen tünetek jelzik e kóros állapot kialakulását, és miként lehet meggyógyítani a pácienst?

– A petefészekben megjelenő sok apró ciszta miatt akár több hónapig is elmarad, vagy esetleg nagyon röviddé (egy-két napig tartóvá) válik a menstruáció. A páciens tompa alhasi fájdalmakat érez. Meddőség alakulhat ki. Megduzzad a mellszövet. Hiperandrogénia, illetve androfónia fejlődik ki, vagyis testszőrzet jelenik meg az arcon, a végtagokon, a nő hangja pedig férfiassá válik.

A tünetek észlelése mellett ultrahang- és hormonális vizsgálatok segítségével diagnosztizáljuk a kóros állapotot. A kezelés során elsődleges fontosságú a pontos ok kiderítése. Helyre kell állítani a hormonháztartást, ezért hormonális készítményeket írunk fel a páciensnek, melyek szabályozzák a petefészek működését, és kiküszöbölik a rendellenességeket. A terápia célja az, hogy elérjük az egészséges peteérési ciklus újraindulását. Az egészséges étrend is hozzájárul a hormonháztartási zavarok megszüntetéséhez. Zöld és piros gyümölcsöket, zöldségeket kell fogyasztani, melyek nagy mennyiségben tartalmaznak bórt, brómot, szelént, magnéziumot, jódot, valamint vasat. Ezért ajánlatos beiktatni az étrendbe bármilyen salátafélét, diót, mogyorót (ez utóbbi két élelmiszer sok jódot tartalmaz), kiwit. Szükség van a fehérjebevitelre, zsírszegény vagy zsírmentes fehér húsok (szárnyas-hús, hal) fogyasztására. A kezelés általában 3–6 hónapig tart, de egy évig is elhúzódhat, s az esetek több mint felénél jó eredményeket lehet elérni. Javaslom, hogy az említett tüneteket észlelő hölgyek minél hamarabb forduljanak orvoshoz, hogy mielőbb elkezdhessük a kezelést.

– Mit lehet tenni a megelőzés érdekében?

– Vállalni kell a gyermekszüléseket, mivel a terhesség elősegíti a hormonok egészséges kiválasztódását. Emellett egészséges életmódot kell folytatni, tartsák egyensúlyban a pihenéssel, illetve a munkával töltött időt, kamaszkorban pedig megfelelő módon kell táplálkozni.

Lajos Mihály