RMDSZ: az egészségügyben is legyen anyanyelv­használati jog

2013. május 17., 02:00 , 644. szám

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) képviselőházi frakciója múlt szerdán az egészségügyi rendszer működését szabályozó törvény módosítására, az anyanyelvhasználat jogának a bevezetésére nyújtott be javaslatot – közölte hírlevelében az RMDSZ. A magyar szövetség azt szeretné törvényben biztosítani, hogy anyanyelvükön fordulhassanak szakorvoshoz a betegek Románia azon településein, ahol valamely kisebbség számaránya meghaladja a húsz százalékot.

A szövetség a Regionális vagy Kisebbségi Nyelvek Európai Chartájára hivatkozott, amelynek 1995-ös ratifikálása által Románia is vállalta, hogy a kórházakban, öregotthonokban, és más szociális intézményekben lehetőséget biztosít az egészségügyi, életkori vagy egyéb okból gondozásra szorulók anyanyelvi kiszolgálására.

Az RMDSZ törvényhozói ugyanakkor a jelenlegi hat hónapról két évre hosszabbítanák meg az Európai Egészségbiztosítási Kártya érvényességét, illetve bevezetnék az egészségügyi biztosítás kifizetésével elmaradt személyek hátraléktörlesztési felszólítását.

(MTI/Kárpátalja)