Kitüntették Vidnyánszky Zoltánt

2013. május 17., 02:00 , 644. szám

Pálinkás József, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) elnöke hétfőn Budapesten adta át, a tudós testület 184. közgyűlésén az Akadémiai Aranyérmet, az Akadémiai Díjakat, az Akadémiai Újságírói Díjat, a Wahrmann Mór-érmet, valamint az Arany János-életműdíjat. A díjátadó ünnepségnek ezúttal kárpátaljai származású résztvevője is volt.

Kiemelkedő tudományos munkássága elismeréseként az MTA Elnöksége 9 tudóst részesített Akadémiai Díjban. Vidnyánszky Zoltán, az MTA doktora, az MTA Természettudományi Kutatóközpontjának tudományos tanácsadója és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem professzora, a funkcionális mágneses rezonancia képalkotás magyarországi meghonosításában, alkalmazásában és oktatásában végzett úttörő szerepéért, a felfedező kutatások és a farmakológia MRI-alapú biomarkereinek fejlesztésében elért eredményeiért – amelyek új ismeretekkel gazdagították az emberi látás, a figyelem és a felnőttkori tanulás idegrendszeri folyamatainak megértését – kapta a díjat.

Vidnyánszky Zoltán 1967-ben született Beregszászban. Az Ungvári Állami Egyetem biológia szakán végzett 1991-ben. Ezt követően Budapesten 1996-ban PhD, 2006-ban az MTA doktora tudományos fokozatot szerzett.

(MTI/szcs)