Napirenden a felvidéki magyar állampolgárok jogfosztásának ügye

2013. május 24., 02:00 , 645. szám

Napirendre tűzi az Európai Parlament (EP) petíciós bizottsága a szlovák állampolgárságuktól megfosztott felvidéki magyar állampolgárok ügyével foglalkozó beadványt.

A dokumentumot Lomnici Zoltán, az Emberi Méltóság Tanácsának (EMT) elnöke és Gubík László, az egyik jogfosztott ősszel nyújtotta be a bizottsághoz – közölte az MTI-vel Berényi József, a Magyar Közösség Pártjának (MKP) elnöke. A beadványt az EP petíciós bizottsága már januárban befogadta, azaz kivizsgálandónak ítélte, a panasszal azonban csak azt követően foglalkozhatnak, miután azt az Európai Bizottság (EB) is véleményezte. Most, az EB véleményezését követően már érdemben is foglalkozik a petíciós beadvánnyal a bizottság, ülése május 27-én lesz.

Lomnici Zoltán és Berényi József üdvözölte, hogy a bizottság hamarosan a beadvány tartalmi részét is véleményezi, és ezzel belátható közelségbe került az időpont, amikor az ügyet az EP napirendjére tűzheti.

Berényi József a petíciós beadvány kapcsán leszögezte: reméli, sikerül nagy nemzeti összefogást kialakítani az ügyben. „Pártállásra való tekintet nélkül, levélben fogom megszólítani a magyar európai parlamenti képviselőket, hogy támogassák az ügyet” – mondta a felvidéki magyar párt elnöke. Hozzátette: maga is részt kíván venni az ülésen, és örülne annak, ha azon Bugár Béla, a Most–Híd szlovák–magyar párt elnöke is részt venne, mivel ott kinyilvánítandó véleménye segíthetne abban, hogy az MKP támogassa a Most–Híd pártnak az Európai Néppárthoz való csatlakozását. „Azt csak akkor tudjuk támogatni, ha Bugárék Brüsszelben felvállalják a magyar ügyek képviseletét” – szögezte le.

Az ügy várható kimenetelét illető kérdésre válaszolva Berényi hangsúlyozta, hogy amennyiben Európa komolyan veszi saját értékrendjét, meg kell szüntetnie a magyar állampolgárságot felvett szlovákiai magyarok jogfosztását.

(MTI/Kárpátalja)