A baromfihimlő

2013. május 24., 02:00 , 645. szám

Néhány tyúkom prüszköl, étvágytalan, a tarajukon és a szakállukon pedig kicsi, sárga kiütések jelentek meg, melyek aztán összeolvadtak, fekélyek jelentek meg a helyükön, majd azok kifakadtak, és sárgás váladék jön ki belőlük. Miben betegedtek meg az állatok, és hogy lehet meggyógyítani őket? – érdeklődik levelében egy szürtei olvasónk. Kérdéseire és a kapcsolódó kérdésekre Cseh László, a Beregszászi Járási Állategészségügyi Központ állatorvosa válaszol.

– Az aprójószágok baromfihimlőben betegedtek meg – indítja beszélgetésünket a szakember. – Ez a kór a baromfik és a vadon élő szárnyasok jellegzetes, bőr- vagy nyálkahártya-kiütéssel járó megbetegedése. Vírus okozza, lappangási ideje 4–10 nap. A kórokozó a bőr vagy a nyálkahártya hámsejtjein keresztül jut be az állat szervezetébe. A hámsejtekben jellegzetes elfajulás történik. A betegségnek két válfaja van. Az egyik esetben a bőrön, a másikban a nyálkahártyán jelennek meg a kiütések. Az első esetben a fej tollal nem fedett részein, a tarajon és a nyaklebenyen sok szürkésvörös vagy sárga színű, apró kiütés tűnik fel, melyek lassan növekednek, s ezek a növekvő kiütések összeolvadnak. A színük megváltozik, elfekélyesednek, és sárgás váladék szivárog belőlük. Később pedig megsötétedik, és a váladék beszárad. A betegség másik változatánál a gége, a garat, a légcső nyálkahártyáján jelennek meg hasonló kiütések, és szigetecskék alakulnak belőlük.

A további szimptómák közé tartozik, hogy az aprójószágok tüsszögnek, gyulladásos tünetek jelennek meg, és étvágytalanokká is válnak az állatok. A betegség hónapokig is elhúzódhat, legyengíti a baromfik immunrendszerét, esetleg más mikrobák által okozott fertőzéseket is elkaphatnak, melyek következtében el is pusztulhatnak.

– Hogyan kezelik a beteg állatokat, és meg lehet-e előzni a kór kialakulását?

– Különböző, por alakú vagy folyékony antibiotikumokat adunk az aprójószágoknak, melyeket az ivóvizükbe vagy a takarmányukba kell keverni. Nem elhanyagolható az A-vitaminnak az ivóvízbe való csepegtetése, mivel ez a vitamin erősíti az állatok nyálkahártyáját. A gyógyszereket naponta folyamatosan, 5–10 napig kell adagolni a baromfiknak. A gyógyulási arány elég magas. Megelőzés végett pedig vakcinázni lehet az állatokat. Többféle védőoltás is a rendelkezésünkre áll. A vakcinával általában a 3-6 hónapos kor betöltése után oltjuk be az állatokat, évente egyszer, de nemcsak a növendék, hanem a felnőtt egyedeket is be lehet oltatni.

Lajos Mihály