Karácsony az aknaszlatinai gyermekotthonban

A szeretet jegyében

2006. december 29., 09:00 , 311. szám

Karácsony - a szeretet ünnepe, amikor odafigyelésünk jeléül ajándékokkal lepjük meg szeretteinket. Valójában nem is az ajándéknak örülünk, hanem a jó szándéknak, törődésnek, melyet szimbolizál. Sokaknak azonban ez a törődés nem adatik meg, közöttük sajnos gyermekek is vannak. Különösen szomorú az elhagyott, árva gyerekek helyzete, akik gyermekotthonokban élnek. Ilyen intézmény az Aknaszlatinai Kisegítő Iskola, ahol 130 hátrányos helyzetű gyermek él. Sok közöttük az árva, többségük viszont olyan fiatal, akiknek szüleitől az állam megvonta a szülői jogokat. Seres János Máramaros-Ugocsa megyei esperes és Hunyadi Attila tiszapéterfalvai lelkipásztor a karácsony előtti napokban az ő számukra szervezett ajándékozási akciót.

Kezdeményezésükre már több héttel az ünnep előtt elkezdődtek az előkészületek Tivadarfalva, Tiszapéterfalva, Forgolány, Batár és Tiszabökény református gyülekezeteiben. Korra és nemre való tekintet nélkül mindenki gyűjtésbe, vásárlásba fogott, hogy megajándékozzon egy-egy gyereket. Ruhák, játékok, tanszerek, édességek gyűltek össze nagy számban, hogy csak a fontosabbakat említsük. Ezeket a hívek szépen becsomagolták, majd ráírták azt, fiúnak vagy lánynak, illetőleg hány éves korú gyermeknek készült a csomag. Az ajándékokat Seres János esperes és Hunyadi Attila tiszteletes szállította két mikrobusszal Aknaszlatinára több presbiterrel együtt.

Az ajándékokat a kis lakók előbb egy nagy kupacba összerakva körülállták. Juhász Anna, a tivadarfalvai gyülekezet diakóniai bizottságának tagja igei köszöntőt mondott, majd átadták a csomagokat a gyerekek határtalan öröme közepette. Az ajándékozók jóságát harmonikával kísért ünnepi műsorral viszonozták az otthon lakói.

"A gyerekek örömtől csillogó szeméből, jókedvű nevetéséből mi is erőt merítettünk. Boldogok vagyunk, hogy sikerült megörvendeztetnünk őket Jézus születésének ünnepnapja előtt - mondta Seres János esperes. - Természetesen mindez nem valósulhatott volna meg a gyülekezeti tagok ajándékai nélkül. De nem az ajándék a fontos, hanem az, hogy ezekben az őszinte jószándékkal készített csomagokban benne van a gyülekezeti tagok gondoskodása, törődése, s ezzel kifejezték a karácsony lényegét - a szeretetet."