Korniss Péter: Betlehemes

2006. december 22., 09:00 , 310. szám
A salánki betlehemezőkFotó: Korniss Péter

Igényes kivitelű, szívet melengető könyv jelent meg a magyarországi Helikon Kiadó gondozásában az ünnepek előtt. Korniss Péter, a kolozsvári születésű, de 1949 óta Budapesten élő Kossuth-díjas fotográfus válogatott össze több mint nyolcvanat a betlehemezés szokását megörökítő felvételeiből.

A kötet első felét a hatvanas-hetvenes évek fordulóján, jobbára magyarországi és erdélyi falvakban készült fotók alkotják, amelyek a művésznek azt a szándékát tükrözik, hogy "munka közben" kapja lencsevégre a betlehemezés hagyományának továbbörökítőit, azaz a maga természetes közegében örökítse meg a játékot, az ünnep pillanatait. Különös hangulatot kölcsönöz e képanyagnak, hogy jobbára fekete-fehér fotók alkotják, melyeknek sajátos hangulata már-már feledésbe merül a digitális fényképezés korában.

A kiadvány második részének anyaga napjainkban, azaz 2005 decemberében készült, s mind célkitűzéseiben, mind technikájában gyökeresen eltér az addig látottaktól. A fotós célja itt egyértelműen nem a múló pillanat megragadása volt, hanem a dokumentálás. A színes, műterminek ható felvételek különböző anyaországi és határon túli régiók betlehemes csoportjait, játékuk kellékeit örökítik meg, felmutatva hagyományaink sokszínűségét, s nem egy esetben párhuzamba állítva az egy településen élő különböző nemzetiségek szokásait.

Természetes, hogy az összeállításban szerepel kárpátaljai "anyag" is. E tájon hagyományos betlehemest ad elő a salánki betlehemes csoport, a Kárpát-medencének ezen a részén ritkaságnak számító bábtáncoltató betlehemest mutatnak be a nagymuzsalyi iskolások, s egy felvétel erejéig ízelítőt kaphatunk a tiszacsomaiak által előadott csillagforgatós játékból is.

Talán úgy tűnhet a fentiek alapján, mintha a könyv valamifajta utolsó órában való értékmentés, konzerválás szándékával született volna, valójában azonban egy pillanatra sem lengi be az "elmúlás szele". Az ünneplő emberek, a csillogó szemek látványa éppen hogy élővé varázsolja a játékot, a jelmezeket. Ilyenkor, karácsony közeledtével, különösen lélekemelő érzés lapozgatni ezt a kötetet, melyhez Lázár Ervin lírai előszava teremt hangulatot, s utószóként Tari Lujza szakértő magyarázata segít értelmezni a látottakat.

hk