Újraírják Erdély történetét

2006. december 1., 09:00 , 307. szám

Románia és Magyarország újraírja Erdély történetét - írja az Adevarul. A lap szerint a jövőben a két ország történészei együtt készülnek kötetet összeállítani a közös történelemről.

A bukaresti napilap diplomáciai forrásokra hivatkozva véli tudni: Mihai-Razvan Ungureanu román külügyminiszter már elküldte a román tudományos akadémiának a felkérést, miszerint jelölje ki decemberig a kötet szerkesztésével megbízandó vegyesbizottság román tagjait. E vegyes bizottság felállításának határideje a lap szerint 2007 júliusa, a projektet pedig 2010-re kell megvalósítani.

A történelemkönyvet a francia-német történelemtankönyvek mintájára kellene elkészíteni - olvasható a lapban, amely emlékeztet rá, hogy most ősszel vezették be Németország és Franciaország iskoláiban ezeket a tankönyveket. A tanulók ezzel megismerhetik országaik közös történelmének legkényesebb eseményeit is mind német, mind francia szemszögből.

Mihail Hardau román oktatási miniszter is kedvezően értékeli ezt a tervet. A lapnak ugyanakkor megállapította, hogy szerinte még sok évig kell várni egy ilyen közös történelemkönyv megjelenésére. Szerinte ugyanis meglehetősen nehéz összhangba hozni a magyar és a román történelemszemléletet. (Múlt-kor/MTI)