Hol és miként igényelhető új magyarigazolvány a lejárt helyett?

2006. november 24., 09:00 , 306. szám

A fenti kérdéssel kereste meg szerkesztőségünket egy técsői olvasónk. Kérdését a beregszászi státusirodához irányítottuk, ahol elmondták, irodájukban a szokásos módon fogadják az igényléseket. A felnőtt kérelmezőnek személyi igazolványt, útlevelet, a lejárt Magyarigazolványt és egy darab színes okmányfényképet kell magával vinnie. A 18 éven aluli kérelmezővel az egyik szülőnek is meg kell jelennie (ez esetben keresztlevélre is szükség van), továbbá az igénylőknek személyesen kell aláírniuk a kérelmező nyomtatványt.

Egy nyugdíjas olvasónk jelezte, hogy 2001-ben kiadott Magyarigazolványa 30 évig (2031-ig) érvényes, a magyarországi utazási kedvezményre jogosító okmányoldalak viszont mára megtelt bélyegzővel. A beregszászi irodában megkérdezte, a továbbiakban hogy utazhat ezzel az igazolvánnyal, mire azt a választ kapta, hogy mivel valamennyi megajánlott utazási kedvezményt kihasználta (ötször évente négyet), nincs mód további kedvezményre.

Nyugdíjas olvasónk kérdését továbbítottuk a Központi Adathivatal Magyarigazolványok Osztályához, Budapestre. Az illetékes itt elmondta: ez a probléma nem csak a nyugdíjasokat érinti, számos pedagógus, diák is jelezte, hogy Magyarigazolványuk 2007-ben jár le, az okmányban viszont már nincs hely a jövő évi utazási kedvezményt regisztráló bélyegzőknek. Ez esetben két lehetőség van: 1. kérhetnek okmánypótlást, ez esetben le kell adni a régi igazolványt és az új csak addig érvényes, ameddig az előző (pl. 2007. május 25., 2031. július 3.); 2. ki kell várni az első igazolvány hatályvesztését, és akkor igényelni újat. Az okmánypótlásnál fel kell tüntetni a pótlási kérelem okát, ami ez esetben "az utazási kedvezmény kimerülése".

Olvasóink szóvá tették, hogy míg korábban a kérelmezőlapon a hagyományos magyar írásmód szerint tüntették fel az igazolvány-kérelmező család- és utónevét, most viszont a nemzetközi egyezményes írásmód szerint, ami legtöbbször torzítja a magyar neveket. A budapesti illetékes elmondta, az egyezményes jelek használata sok esetben hasznos (pl. az elrománosított magyar neveknél), a Magyarigazolványban viszont mind a magyar, mind az egyezményes írásmód szerinti név szerepel.

Magyaroszági sajtóhírek szerint a jövőben plasztikkártya formájú lesz a Magyarigazolvány. Erre vonatkozóan sem a beregszászi, sem a budapesti illetékesek nem tudtak információval szolgálni, egyelőre annyi biztos, hogy 2006. december 31-ig a hagyományos, magyar szent koronás és zöld színű könyvecskét kapják az igénylők. Hogy 2007 januárjától változik-e a Magyarigazolványok formátuma, igénylési módja, azt most még nem lehet tudni.

-nagy-