Magyar-román kormányülés Budapesten

2006. november 24., 09:00 , 306. szám

Magyarország részlegesen megnyitja munkaerőpiacát a román állampolgárok előtt - határozták el a román-magyar együttes kormányülésen Budapesten, amelyen tíz dokumentumot írtak alá a felek.

Megállapodtak arról, hogy milyen keretek között működik együtt a két ország az Európai Unióban, közös nyilatkozatot fogadtak el egyebek mellett a Duna-medencében és a Tisza vízgyűjtő területén tervezett fejlesztésekről. Gyurcsány Ferenc a dokumentumok aláírása után azt mondta: hiba, ha elfelejtjük a nemzet iránti felelősséget, de az sem helyes, ha a két ország kapcsolata másból sem áll, mint a történelmi nemzetek képviseletének ügyéből. Tariceanu román kormányfő az ülés után közölte: nem tervezik az etnikai alapú autonómiát, az ügyről elrendelt népszavazás pedig ellentétes lenne a román alkotmánnyal.

Németh Zsolt, a külügyi bizottság fideszes elnöke az ülést követően azt kifogásolta, hogy a kormány nem tudott előrelépést elérni a romániai kisebbségi törvény és az erdélyi magyarság területi autonómiája ügyében. Szerinte a Magyarország munkaerőpiacának részleges megnyitásáról szóló bejelentés igazából a magyar munkaerőpiac részleges lezárását jelenti, ugyanis Románia uniós csatlakozásával a munkaerőpiac teljesen megnyílna a szomszédos ország előtt. (radio.hu/Kárpátalja)