Történelemóra Skultéty Csabával

2006. november 24., 09:00 , 306. szám

Skultéty Csaba volt a vendége minap a beregszászi II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskolának. A főiskolai kollégium filmklubjában megrendezett találkozó apropója, hogy a ma 86 esztendős szerzőnek idén jelent meg legújabb kötete Vasfüggönyökön át. A Szabad Európa Rádió mikrofonjánál címmel.

Az Ung megyei Nagykaposon született, majd később Ungváron, Munkácson és Beregszászban is megfordult szerző, azt követően, hogy a negyvenes évek végén elhagyta Magyarországot, több mint 30 évig a Szabad Európa Rádió szerkesztője, tudósítója, politikai szakkommentátora volt Ambrus Márton néven. Miután hazatért az emigrációból, közéleti szerepvállalásával a határon túli magyarok ügyében is munkálkodott, közismertté váltak publicisztikai írásai. Életútja elismeréseként magasrangú állami kitüntetésben részesült. Korábbi önálló kötetében (A Szabad Európa Rádiótól az Ung partjáig) irodalmi, egyházi és más kulturális témájú írásaiból olvashattunk válogatást, míg legújabb könyvében elsősorban a politikai cikkekre, beszédekre esik a hangsúly.

Beregszászba régi jó ismerősként érkezett Skultéty Csaba, s első útja a főiskolára vezetett, ami természetes, hiszen az intézmény könyvtárának kialakításához maga is számos kötettel járult hozzá a kezdetekkor.

Az ezt követő író-olvasó találkozó nem volt éppen hagyományosnak nevezhető, amennyiben bevezető helyett Debreceni Mihály szerkesztő mutatta be a Skultéty Csaba életútját felvázoló dokumentumfilmjét. Ezt követően maga a szerző mesélt kalandokban, kor- és sorsfordító élményekben rendkívül gazdag életútjáról, elbeszélését egyebek mellett az 1944 utáni magyarországi kommunista diktatúra kialakulására, az európai magyar emigrációra, a Szabad Európa Rádió történetére vonatkozó rendkívül érdekes kortörténeti adalékokkal tűzdelve meg, miáltal az együtt töltött majd két óra felért egy egyetemi szintű történelem-előadással.

Skultéty Csaba ezúttal sem érkezett üres kézzel, néhány értékes térképet és könyvet adományozott a beregszászi főiskolának, amelyeket dr. Orosz Ildikó, a tanintézmény elnöke vett át és köszönt meg az adományozónak, majd a szerző dedikálta könyvét az olvasóknak.

Beregszászon kívül Csapon és Munkácson is találkozhatott a helyi közönség a ma már újra Magyarországon élő Skultéty Csabával.

hk