Rendhagyó órák lanttal és kobozzal

Kátai Zoltán a Rákóczi-főiskolán

2006. november 10., 09:00 , 304. szám
...műveit felidéző nagy sikerű előadás a főiskolán

Rendhagyó történelem- és irodalomórában lehet része ezekben a napokban több száz iskolásnak, főiskolásnak és tanárnak Kátai Zoltán ismert magyarországi énekmondó előadóművész jóvoltából, aki históriás énekekből, zsoltárokból, s múltunk egyéb dalban megörökített emlékeiből összeállított műsorával járja Kárpátalját november 7-10. között.

A művész először idén tavasszal járt vidékünkön, amikor a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola vendégeként a kollégium filmklubjában tartott nagy sikerű előadást. A sikeren felbuzdulva határozta el a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség képviseletében a szervezési feladatokat magára vállaló Szamborovszkyné Nagy Ibolya és az előadó, hogy kárpátaljai turnét szerveznek. A közös akarat a támogatás hiánya ellenére is csodát művelt, így kedden délelőtt a Rákóczi-főiskola hallgatói, majd a továbbiakban a beregszászi, mezővári, beregújfalui, nagyberegi, salánki, nagyszőlősi, tiszapéterfalvai, csapi és ungvári felsős diákok előtt lépett-lép fel a művész.

A tavaszi alkalomhoz hasonlóan ezúttal is lantot, kobozt, fidulát váltogatva szólaltatja meg Kátai Zoltán hajdan volt regösök, krónikások műveit, felidézve történelmünk számos dicső korszakát és eseményét a honfoglalás előtti táltos időktől egészen a 19. századig. A műsorban megszólalnak középkori uralkodóinkat és korukat felidéző krónikás énekek, majd sorra megelevenednek a végek küzdelmei, Eger várának diadala, a nagyságos Rákóczi fejedelem dicsőséges tettei. Névtelen szerzők krónikái, népdalmotívumok mellett elhangzanak többek között Tinódi Lantos Sebestyén, Balassi Bálint, Szenczi Molnár Albert szerzeményei is.

A javarészt a XVI–XVII. századból származó műveket Kátai Zoltán történelmet felidéző, s azt jelenünkkel összekötő, korfestő kommentárjai fűzik egybe, segítve a hallottak befogadását, a tananyaggal való összekapcsolását. Az előadás számos további hasznos tudnivalóval szolgál a hallgatóságnak a zene- és az irodalomtörténet tárgyköréből, s a művész által megszólaltatott hangszerekről tartott rövid ismertetők is rendkívül figyelemreméltóak.

A legmaradandóbb élményt kétségtelenül a korhű és magával ragadó előadásmód nyújtja, amelynek hatására felnőtt és gyerek előtt egyaránt megelevenednek a várak moha lepte kövei és a délceg vitézek, s másfél órára megfeledkezhetünk a tantermek olykor unalomig ismert falairól.

szcs