Rizak Janukovicstól kér védelmet

2006. november 10., 09:00 , 304. szám

Folytatódott Ivan Rizak kárpátaljai szociáldemokrata exkormányzó pere az Ivano-Frankivszk megyei fellebbviteli bíróság előtt.

A bíróság ezúttal számos tanút hallgatott meg, többek között a munkácsi polgármester-választások és a narancsos forradalom idején hírhedtté vált, idén januárban három év felfüggesztett szabadságvesztésre ítélt Volodimir Pauljót, aki az ua-reporter.com internetes hírportál beszámolója szerint vallomásában megerősítette a csúszópénz követelésének és elfogadásának tényét a vádlott részéről. Pauljo kijelentette, hogy nem kényszerítették a tanúskodásra, családját viszont megfenyegették, ne tegyen vallomást ez ügyben. Rizak ugyanakkor elutasította a vádakat, és kérte a bíróságtól a tanúk állításainak ellenőrzését.

A bíróság elkezdte továbbá a meghallgatásokat Volodimir Szlivkának, az Ungvári Nemzeti Egyetem rektorának öngyilkosságba kergetése ügyében. Rizak tagadta azokat a vádakat, miszerint a rektor elleni újságcikkek megírására adott volna megbízást, illetve az egyetemen tartandó vizsgálatokra utasított volna különböző állami hatóságokat. A vádlott biztosította a bíróságot, hogy baráti viszonyban volt az elhunyttal, s azt a - szerinte a sajtóban is tárgyalt - lehetőséget is felvetette, hogy Szlivka esetleg gyilkosság áldozata lehetett.

Mint emlékezetes, Ivan Rizakot többek között Volodimir Szlivka öngyilkosságba kergetésével, hivatali helyzettel való visszaéléssel, zsarolással, csúszópénz elfogadásával, tömeges szolyvai zavargások szervezésével vádolják.

Sajtóértesülések szerint a vádlottat a napokban fogadta Viktor Janukovics. Rizak a találkozón arra kérte a kormányfőt, védje meg őt a "politikai repressziótól" - közölte az SZDPU(o) sajtószolgálata. Janukovics meggyőződésének adott hangot, hogy a bíróság igazságos, politikai motívumoktól mentes döntést hoz az ügyben.

A tárgyalás november 13-án folytatódik. (ua-reporter.com /rionews.com.ua /Kárpátalja)