Énekes lányaink sikerrel szerepeltek Budapesten

2006. október 27., 10:00 , 302. szám

A Vass Lajos Népzenei Szövetség szervezésében hétvégén zajlott a VI. Vass Lajos Népzenei Találkozó és Verseny Budapesten. Kárpátaljáról két szólóénekes és egy énekegyüttes jutott a Hagyományos régiók, régiók hagyománya címmel rendezett országos döntőbe.

A régiós elődöntőkre tavaly, illetve az idei év folyamán került sor a Kárpát-medencében. Kárpátalján Tiszapéterfalván tartották az elődöntőt, a nyári néptánc- és népzenei tábor keretén belül; innen a Százszorszép Együttes (Tiszapéterfalva), Jőrös Andrea (Visk) és Gerzsenyi Bettina (Beregsom) jutott tovább.

A pesterzsébeti Csili Művelődési Központban október 21-22-én hallgatta meg az énekesek és népi együttesek produkcióit a neves szakmai zsűri: dr. Olsvai Imre népzenekutató, a Vass Lajos Szövetség tiszteletbeli elnöke, dr. Gerzanics Magdolna népzenekutató, Juhász Erika népdalénekes, Borsi Ferenc népzenei szakértő, a szövetség alelnöke és dr. Alföldi Boruss István a Magyar Rádió elnöke. Közel százan léptek színpadra: magyarországi és határon túli dalkörök, szólóénekesek, hangszeres szólisták és együttesek.

"Fantasztikus élményben volt részünk, ilyen színvonalú országos versenyünk még nem volt. Aki a döntőbe eljutott, az mind nívódíjas. A kiemelkedő produkciókat különdíjjal, illetve a verseny-nagydíjjal jutalmaztuk. A legfiatalabb versenyző egy 6 éves kisfiú, a legidősebb egy 84 éves pásztor volt. A kárpátaljaiak értékes anyaggal léptek fel, gyönyörűen énekeltek, csakúgy, mint a felvidéki énekesek. Elmondható, hogy az idén taroltak a határon túliak" - nyilatkozta lapunknak dr. Gerzanics Magdolna.

Lányaink valóban kitettek magukért: Gerzsenyi Bettina Nívódíjat, a Százszorszép Együttes Különdíjat, Jőrös Andrea Különdíjat, valamint egy népi ihletésű alkalmi ruhát nyert, melyet Gisztl Anna iparművész tervezett és a Harmony-Art ajánlott fel. A döntősök utazását a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség támogatta.

P. Zs.