Rákóczi-emlékest a munkácsi várban

2006. október 20., 10:00 , 301. szám

Rendhagyó és látványos rendezvényt szervezett az elmúlt pénteken - története során második alkalommal - a KMKSZ Ifjúsági Szervezete: a munkácsi vár évszázados falai között Rákóczi fejedelem alakját és korát, a történelmi idők hangulatát idéző emlékesetet és bált tartottak a fiatalok, akiknek zöme a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola egykori vagy jelenlegi diákjainak soraiból került ki.

Nagyon fontos, hogy fiataljaink érdekes, figyelemre méltó rendezvényekkel őrzik és tartják életben nemzeti múltunk gazdag örökségét - fogalmazott megnyitóbeszédében Kovács Miklós, a KMKSZ elnöke, megyei képviselő. A szervezők nevében Pető Róbert, a KMKSZ ISZ elnöke mondott rövid köszöntőt, ismertetve az igencsak változatos és színvonalas programot. A várudvaron a köszöntők után Kész Barnabás és a salánki íjászkör tartott bemutatót - korhű öltözékben és felszereléssel - előbb honfoglaló őseink, majd a későbbi korok, végül a kurucok fegyvereiből, harcmodorából. A lebilincselő előadást gyakorlati bemutató is követte: az íjászok után a vállalkozó szellemű nézők is kézbe vehették a fegyvereket, kipróbálhatták, milyen nyíllal, íjjal célba lőni, láncos buzogánnyal harcolni.

A harci bemutató után a vár lovagtermében gazdagon terített asztal mellett Pető Róbert jóvoltából a vendégek megismerhették a beregi és az ugocsai szőlőtermő vidékekről származó felszolgált borok jellemzőit, majd a lakoma után az urak táncra kérték a Rákóczi-korabeli báli ruhákba öltözött ifjú hölgyeket. Ezen az estén tehát pár órára megelevenedett a letűnt századok világa, hogy a régmúlt korok és a jövőt képviselő ifjúság találkozót adjanak egymásnak. A rendezvényen - melyet az Illyés Közalapítvány támogatott - jelen volt többek között Ujlaki György, a Magyar Köztársaság konzulja, Brenzovics László, a KMKSZ és a megyei tanács alelnöke, Riskó Márta, a KMPSZ alelnöke.

m