A VMSZ közvitát szervez a szerb alkotmányról

2006. október 13., 10:00 , 300. szám

A Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) az elmulasztott lehetőségek alkotmányának tartja az új szerb alaptörvényt, a vajdasági magyarság bevonásával vitát rendez róla, és csak utána alakítja ki végleges álláspontját az október 28-29-i, az alkotmány sorsáról döntő népszavazásra.

A legnagyobb vajdasági magyar politikai szervezet tanácsa - mint az a VMSZ honlapján megjelent közleményből kiderül - sajnálattal állapította meg, hogy az új alkotmány végleges szövege kapkodva, a vezető szerbiai politikai pártok alkujaként született meg, gyakorlatilag a nyilvánosság megkerülésével. Ez nehezen egyeztethető össze a demokratikus jogállam és a jogbiztonság alapelveivel.

Kétségtelen ugyanakkor, hogy a parlament által páratlan gyorsasággal megszavazott alkotmányszöveg érdemi haladást jelent a jelenleg érvényes milosevici alkotmányhoz viszonyítva, különösen az emberi és kisebbségi jogok szavatolása, a jogállamiság megteremtése, illetve a decentralizálás területén - mutatott rá a testület.

A kétségtelen pozitív változások ellenére sajnos a "demokratikus Szerbia" a szerbiai pártok széleskörű egyetértésének a megteremtése érdekében számos engedményt tett a "milosevici Szerbiának". A Vajdaság, bár gazdasági önállósága erősödik, nem nyerte vissza önálló törvényhozói jogkörét, amelytől Slobodan Milosevic alkotmányos puccsal megfosztotta. Ugyancsak kimaradt az alkotmányból az, hogy a vajdasági magyarság a szerbbel egyenrangúan használhassa hivatalosan a nyelvét, s nem teljesült a VMSZ-nek az a követelése, hogy létrehozhassa észak-vajdasági területi önkormányzatát - áll többek között a dokumentumban. (MTI/Kárpátalja)