Döntés decemberben

Schengen

2006. október 13., 10:00 , 300. szám

Decemberben dönt az Európai Unió a schengeni határok kiterjesztéséről, vagyis a 2004. május 1-jén belépett 10 új tagállam és a régi uniós tagok közötti határellenőrzések megszüntetéséről - erről határozott Luxembourgban az EU igazságügy- és belügyminisztereinek tanácskozása.

Az unió azt tervezte, hogy a 10 új tagállam - Ciprus, Csehország, Észtország, Magyarország, Lettország, Litvánia, Málta, Lengyelország, Szlovákia és Szlovénia - 2007 októberéig bekerülhet a szabad övezetbe. Szeptemberben azonban kiderült, hogy a döntést halasztani kell, többek között a közös rendőrségi adatbázis létrehozásának késése miatt. A SIS II néven ismert informatikai rendszer előfeltétele a schengeni határok kiterjesztésének, akárcsak a jelöltek külső határai biztonságának pozitív értékelése. A SIS II lépne a jelenleg Strasbourgban működő SIS örökébe, de számos technikai és adatszolgáltatási probléma miatt a tervezett 2007 áprilisi határidő helyett 2008 júniusig kell a miniszterek döntése értelmében üzembe helyezni.

A "schengeni övezetnek" az EU 13 korábbi tagja, valamint Norvégia és Izland a tagja, de nem tartozik ide Nagy-Britannia és Írország. Ezen belül nincsenek határellenőrzések és egy közös schengeni vízum teszi lehetővé a szabad mozgást valamennyi részes állam polgárának. (bj, MTI, Reuters)