Október közepén már járhat a vonat

Helyreállítják a verécei vasúti híd alámosott támpillérét.

2006. október 6., 10:00 , 299. szám

Királyháza és Huszt állomások között vonatpótló autóbuszok szállítják az utasokat azalatt, míg folytatódnak a Veréce közelében megrongálódott (Királyháza és Rakasz között) vasúti híd helyreállítási munkálatai. A vonatközlekedés azért szünetel, mert új támpillért öntenek a megsérült helyébe, valamint a híd tartószerkezetét is megerősítik.

Tavasszal a megáradt Tisza alámosta a fémkonstrukciójú híd ötödik támpillérét, mely 10-15 fokos szögben megdőlt. Akkor ideiglenes pilléreket építettek a híd alá, így újraindulhatott a vasúti forgalom.

"A rekonstrukciós munkálatok folytatását a Tisza folyó jelenlegi alacsony vízállása teszi lehetővé. A legfontosabb feladat a hídalap megerősítése olyan módon, hogy a jövőben az áradások ne veszélyeztessék a hidat. Vízügyi szakemberek is dolgoznak a helyszínen, ők a folyó medrét szabályozzák annak érdekében, hogy mérséklődjön a nagy erejű vízsodrás a híd Rakasz felőli oldalán. A munkálatokat lembergi, lucki és helyi szakemberek végzik. A hídfelújítás november elsejéig tart, a vonatközlekedés azonban ennél korábban megindulhat (vélhetően október közepén), bár egyelőre csak sebességkorlátozással" – mondta el lapunknak Vaszilij Nagy, a Lembergi Vasút Ungvári Vonalfőnökségének helyettes vezetője.

A vasúti híd új, állandó támpillérének felépítését egy lucki hídépítő vállalat végzi. Vezetőjük, Viktor Konhulov a helyszínen elmondta: "A folyó kilenc méterre alámosta a híd ötödik támpillérét, ami így gyakorlatilag elvesztette funkcióját. Tavasszal az Ukrán Államvasutak legjobb szakemberei fogtak össze a híd megmentése érdekében. Mi most a hídalap rekonstrukcióján dolgozunk. A vízmentesített területen körbeástuk a sérült támpillért, majd a lembergi tűzszerészek felrobbantották a betontömböt, hogy ne kézi erővel kelljen elbontani. A következőkben munkásaink új, állandó támpillért öntenek a régi helyébe. Ezzel párhuzamosan magán a hídon is folyik a felújítás: erősítik a hídszerkezetet, korrigálják a síneket."

A hídfelújítást és a folyószabályozást az állam finanszírozza, aminek teljes költsége meghaladja a tízmillió hrivnyát.

P. Zs.