Határok feletti civil összefogás

Új iskolaépület Tiszaújlakon

2006. augusztus 25., 10:00 , 293. szám

Nagyszabású avatóünnepségre készülnek Tiszaújlakon: augusztus 29-én átadják az épülő magyar iskola főépületét, mely készen várja az első csengőt és a helyi tanulósereget.

Az iskolások részben birtokba is vették az épületet: a napokban összeszerelték a padokat és székeket. A szekrények, modern szaktantermi berendezések beállítását szakemberek végezték. A főépület és a második épületszárny homlokzatfestése a napokban befejeződött. A kazánház és a kazánok beállítása folyamatban van, csakúgy, mint a szennyvízrendszer kiépítése és a második szárny belső vakolása az első emeleten.

"A Széchenyi István Jótékonysági Alapítvány hat éve Pap Tihamér atya, ferences rendi szerzetes biztatására látott neki az iskolaépítésnek. Számos külföldi személy, közösség támogatta munkánkat, legalább kétszázan segítettek. Több tucat meghívót küldtünk Magyarországra, Svájcba, Németországba, Franciaországba, Olaszországba, Luxemburgba, Ausztráliába, meginvitálva mindazokat, akik áldozatvállalásukkal hozzájárultak Tiszaújlak új iskolájának megépüléséhez" - mondta el lapunknak Stéfán Sándor, a jótékonysági alapítvány tagja, a KMKSZ helyi alapszervezetének elnöke.

A dunakeszi Bágyi Anikó és Jámbor János alapította Eudoxia 20 Alapítvány különösen sokféle módon segíti az épülő tiszaújlaki iskolát. Az alapítvány koordinálta az adománygyűjtést, melyben a Tiszta Hang Polgári Kör, az Alagi Polgári Kör és a Jövőért Polgári Kör is részt vett. Az Eudoxia Táncszínház fiataljai nyolc jótékonysági előadást tartottak Magyarország-szerte, a bevételt szintén erre a célra szánták. A három éve működő táncegyüttes főként a magyar őstörténet motívumaira épít, ezt jeleníti meg táncjátékaiban. A Csillagoktól Csillagúton c. műsorukat a napokban bemutatták Csetfalván, méltatva a honfoglalás 1110. évfordulóját. Az Eudoxia 20 Alapítvány küldöttsége is jelen lesz a tiszaújlaki iskola avatóünnepségén. Nem érkeznek üres kézzel: egy dedikált kötetekből álló kisebb könyvtárat és a táncszínház zenei hanganyagát ajándékozzák a tanintézménynek.

Az avatásra és egyházi megszentelésre augusztus 29-én, 14.00 órai kezdettel kerül sor. Az ünnepi műsorban többek között fellép Kassai Kaszás Imre színművész.

Popovics Zsuzsanna