Egészségügy a Beregszászi járásban

2006. augusztus 25., 10:00 , 293. szám

Az egészségügy legégetőbb problémái és legfontosabb feladatai kerültek előtérbe a Beregszászi Járási Tanács egészségügyi és szociális bizottságának legutóbbi megbeszélésén.

Valerij Jarilovecnek, a bizottság elnökének beszámolójában elhangzott, hogy a járásban működő 20 falusi orvosi rendelő közül mindössze 10-nek, a 21 üzemelő felcser- és szülészközpont közül csupán háromnak megoldott a földgázzal való ellátása. A legtöbb helyen igencsak akadozik az úgynevezett ingyenes vények révén kiváltható gyógyszerek finanszírozása, a rászoruló betegek nehezen juthatnak hozzá az őket megillető patikai szerekhez. Igencsak meghökkentő számadat, hogy amíg egy városi lakosra évi 4 hrivnya 75 kopijka jut gyógyszervásárlásra, addig egy vidéki lakos esetében ez az ,,összeg" mindössze 68 kopijka... Ugyancsak nem minden községi tanácsban jut pénz az egyébként a törvény által előírt úgynevezett "egészségjavító pénzek" kifizetésére, ami az egészségügyben dolgozókat illet(né) meg egyhavi bérük összegének megfelelően.

Ami a legfontosabb terveket illeti, tovább folytatódik a járás egészségügyi intézményeinek átminősítése családorvosi rendelővé. Idén Kaszony, Bene és Muzsaly, jövőre Macsola és Zápszony, 2008-ban Nagybereg rendelőintézete kap ilyen státust. A távlati tervekben szerepel családorvosi rendelő létesítése minden ezer főnél nagyobb lélekszámú községben. A beregszászi járási kórház bázisán szeretnének egy rehabilitációs osztályt létrehozni, a legsürgősebb feladat viszont a már-már balesetveszélyessé váló fertőző osztály rekonstrukciója. A Kelet-Európai Misszió által támogatott nagyszabású felújítás révén - ami előzetes becslések szerint 40 ezer eurós befektetést igényel - a fertőző osztály a jövőben kétszintes épületegyüttesben kapna helyet.

(jéel)