Vakációznak a politikusok

2006. augusztus 25., 10:00 , 293. szám

Lassan elcsitul a kormányalakítás keltette vihar, a tehetetlenségi erő folytán azonban a sajtóban még mindig több cikk foglalkozik a politikával, mint a nyári vakációval.

A Deny országos napilap politológusokat kérdezett az Ukrajnai Népi Párt (UNP) elhatározásáról, hogy folytatni kívánják tiltakozó akcióikat a nagykoalíció és a Janukovics vezette kormány megalakítása ellen. A szakértők szerint nem vezetett eredményre a parlamentből kiszorult jobboldali pártnak az a próbálkozása, hogy ötvözze a demokratikus irányvonalat a nemzeti eszmével, s egyáltalán - nem túl perspektivikus a nemzeti eszmékre alapozni Ukrajnában.

A kijevi Majdanon a kormányalakítást kísérő ellenzéki tiltakozó megmozdulásokról írt az Ukrajina Moloda, megjegyezve, hogy gyakorlatilag valamennyi tiltakozó szervezet felgöngyölítette már a sátrait a téren, beleértve az olyan radikálisokat is, mint az UNA-UNSZO, akik a parlament feloszlatásáért, s az elnöki kormányzás bevezetéséért tüntettek. A lap szerint az államfő nem váltotta be az UNA-UNSZO reményeit, ezért várhatóan a küzdelem új eszközeihez folyamodnak, s nem zárják ki az együttműködést az UNP-vel, a Szvoboda egyesüléssel, s talán még a Julija Timosenko nevével fémjelzett politikai tömörüléssel, a BJUT-tal sem. Egy politikai kerekasztal összehívása lebeg a szemük előtt, amelyen létrehozhatnák az államfő irányvonalát támogató hazafias erők egyesülését. A BBC kommentárja ugyanakkor rámutat, hogy megválaszolatlan marad a kérdés, hogyan támogathatná ez az elképzelt egyesülés annak az államfőnek az irányvonalát, aki nem kívánja azt cselekedni, amit az említett hazafias erők szeretnének.

Ráadásul az augusztusi időpont sem a legalkalmasabb holmi össznemzeti összefogás meghirdetésére, hiszen tombol a nyár, s a kormányalakítási maraton lezárultával a legmakacsabb politikusok is szabadságra mentek. Talán ennek tudható be az is, hogy a közeljövőben az UNP a főváros helyett inkább az egyes regionális központokban szándékozik megszervezni akcióit.

Az újra visszatért kánikulában egyedül a Janukovics-kormány szorgoskodik, igyekezvén kialakítani az "új rendet" Ukrajnában. Igaz, a kormányfő múlt heti oroszországi látogatása nem hozta meg a várt eredményt, azaz nem sikerült megállapodni az orosz gáz árának módosításáról, amit pedig szinte elvár a közvélemény az oroszbarátnak titulált Janukovicstól. Az új irányvonal ezzel együtt mind érzékelhetőbbé válik a kül- és gazdaságpolitikában egyaránt.

Az új hatalom megjelenése annál is szembeötlőbb, mivel ezzel egy időben a parlament egyetlen ellenzéki pártja, a BJUT úgy eltűnt a nyilvánosság szeme elől, mintha testületileg szabadságra mentek volna politikusai. Megfigyelők szerint vannak ugyan előjelei annak, hogy Timosenko asszony háza táján készülnek az újabb tiltakozó akciókra, abban azonban mindenki egyetért, hogy azokra legkorábban szeptember elseje után kerülhet sor, amikor a politikusok ismét "munkába állnak" a szabadságuk leteltével. A szakértők azt valószínűsítik, hogy abban a 14 régióban várhatók erőteljesebb akciók ősszel, ahol Timosenko pártja nyerte a választásokat, ugyanakkor nyilvánvaló, teszik hozzá, hogy oly mértékű egységre és olyan erőteljes megnyilvánulásokra, mint amilyenekre a Janukovicsot támogató keleti és déli megyékben volt példa a nyáron, aligha számíthatunk.

Különösebben nagy felbolydulásra az egyes megyékben már csak azért sincs kilátás, mivel a helyi elitek általában nem várták meg, hogy országos szinten rendeződjék a hatalom kérdése, s a gazdasági-politikai érdekek mentén mindenhol megkötötték a megyei realitásokat tükröző, a működést lehetővé tevő megállapodásokat. Ezek a megállapodások pedig csak a legritkább esetben voltak kedvezőek az ellenzék számára. Ebből a szempontból kedvenc példája a sajtónak Kárpátalja, ahol az országos eseményeket jóval megelőzve, Ukrajnában gyakorlatilag elsőként alakult egyfajta nagykoalíció, amelyből a kormánykoalícióhoz hasonlóan kimaradt a BJUT - pontosabban a párt képviselőinek az a része, amely nem csatlakozott a többséghez még a megyei tanács májusi megalakításakor.

Az ukrán politikusok egyelőre tehát nyaralnak, de aki kíváncsi a végeérhetetlen politikai színjáték folytatására, annak már csak néhány napot kell várnia, mert szeptemberben bizonyosan folytatódik az előadás. (Kárpátalja - bbc.co.uk/ukrainian - podrobnosti.ua)