Vajdaság: idén már nem választanak új Magyar Nemzeti Tanácsot

2006. augusztus 18., 10:00 , 292. szám

Nagy meglepetést keltett a Vajdaságban, hogy idén már nem választanak új Magyar Nemzeti Tanácsot, pedig a jelenleginek szeptemberben lejár a négyéves megbízatása.

Rendkívüli érdeklődés előzi meg a Vajdaságban a Magyar Nemzeti Tanács megválasztását. A jelenlegi, Józsa László vezette első MNT négyéves megbízatása lejártával októberben ugyanis meg kellett volna választani az új tanácsot, s az előkészületek már javában tartanak. Váratlanul azonban levél érkezett Petar Lagyevicstől,a szerb kormány emberi és kisebbségjogi szolgálatának igazgatójától, hogy a választásokat nem lehet megtartani. Pedig a VMSZ-szel szembenálló magyar pártok, amelyek nem képviseltetik magukat a nemzeti tanácsban, arra számítottak, hogy a soron következő választásokon nem elektori, hanem közvetlen, demokratikus, titkos szavazással választják meg a délvidéki magyarok új nemzeti tanácsukat.

- Azért nem lesznek választások, mert megszűnt a szerb-montenegrói államszövetség, és a rendelkezéseket, amelyek a nemzeti tanácsokról szólnak, valaki át kell, hogy vegye - mondta Kern Imre, a VMSZ ügyvezető bizottságának elnöke.

Nagy valószínűség szerint csak valamikor január közepén esedékes az elektori közgyűlés összehívása, illetve az új nemzeti tanács megválasztása. (hirado.hu)