"Tizenhat tonna fekete szén..."

Exkluzív interjú a Republickal

2006. augusztus 18., 10:00 , 292. szám

A népszerű Republic együttes nyitotta az Aréna Fesztivál koncertsorozatát. Bódi László (Cipő) és csapata - akik számára az aranylemez minden évben "kötelező" feladat - elsősorban dalaik kendőzetlen őszinteségének tudhatják be 17 éve tartó töretlen sikerességüket. Nemrég jelent meg legújabb koncertlemezük, Győri keksz címmel, amely a tavaly év végi győri sportcsarnokbeli felvételeket örökíti meg. Őszre készül az új lemez. Az alábbiakban Cipővel, a zenekar kárpátaljai származású frontemberével, és zenekartagokkal beszélgetünk.

- Elég sokat koncertezünk. A nyári időszak nagyon fárasztó, holnap például két koncertünk is lesz. Január-februárban nem játszunk, legfeljebb egyet-kettőt. Márciustól szilveszterig egyfolytában úton vagyunk. A kondíciót, szerintem, az adja, hogy sokat játszunk. A zenekarból többen is sportolnak, karatéznak. Augusztus 20. után egy hétre Görögországba utazik a zenekar, ott igazi nyaralás lesz, semmi zenélés. Én sajnos nem utazom velük - kezdi a beszélgetést Cipő.

- Mit szeretsz jobban, énekelni vagy dalokat írni?

- Nagyon jó érzés, amikor elkészül egy dal. Az a nehezebb, ameddig alkotok, magam is nagyom kíváncsi vagyok a végeredményre. Nem szoktam hosszan "szenvedni": vagy írok, vagy nem. Vagy jön az az állapot, amikor születik valami, vagy nem. Koncertezni azért érdekesebb, változatosabb.

- Egy hónapon belül koncerteztek Lendván (Szlovénia), Zentán (Vajdaság), Kalondán, Búcson (Felvidék). Szívesen tesz eleget a zenekar a határon túli meghívásoknak?

- Szeretünk kijárni. Sokan kérdezik, hogy különböznek-e az otthoni, illetve külhoni fellépések. Nem, ugyanazt játsszuk itt is, ott is, nem teszünk különbséget.

- Rendszeresen felléptek március 15-én, augusztus 20-án. Más egy ilyen koncert, mint egyébként?

- Az ünnepi hangulat miatt talán igen. Ugyanazt játsszuk, mint máskor, mégis egy kicsit más lelkülettel lépünk színpadra. Ezek fontos történelmi dátumok, a zenekarnak is, és azoknak is, akik szeretik a zenénket. Megalakulásunk óta (1990) eddig még minden 1848-as forradalmi évfordulón felléptünk. Olyan is előfordult, hogy az eredeti helyszínen nem jött össze a dolog, és kisebb helyen koncerteztünk, amit egy nappal azelőtt találtunk ki.

- 17 év hosszú idő. Meglátásod szerint mennyi van még a csapatban?

- Valószínű, hogy sokáig fogunk együtt játszani, az a nagy kérdés, hogy ilyen intenzitással meddig bírjuk. Amióta elkezdtük, azóta egyfolytában dolgozunk. Úgy könnyű húszéves zenekarnak lenni, hogy abból tizet kihagynak. Esetünkben minden év hozza a következőt. Ha van egy jó év, jó koncertekkel, az hozza az újabb és újabb felkéréseket. Eddig még mindig így alakult, az idei év is sikeresnek ígérkezik.

- Van olyan álmod, ami eddig nem teljesült, de vágysz rá?

- Igazából azt szeretném, hogy minél tovább játsszon a Republic, legyenek jó koncertek. Befejezésül biztos valami nagyobb helyen fogunk búcsúzni, de remélem, az még sokára lesz. Talán ennyi, amit álomnak lehet nevezni.

Boros Csaba basszusgitáros, eMeRTon-díjas dalszerző: Jól sikerült az Aréna-koncert, elégedett vagyok. A közönség, mint általában, kért még dalokat, de valahol be kell fejezni, mert ha minden zeneszámunkat eljátsszuk, holnap délig se fejezzük be. Van-e még 17 év a zenekarban? Ez nagy időtáv, érdemesebb kisebb célokban gondolkodni. Az élet normális filozófiája, hogy apró, értelmes lépésekben lépegess előre. Miért nem forgat klippet a Republic? Ennek a nyolcvanas években volt nagy reneszánsza, amikor egy videofilm még gondolatokat közvetített, volt értelmi kisugárzása. Nagyon nehéz 3-4 percben egy komplett kisfilmet csinálni. A mai klippek klisékre épülnek, ez a trendi. A Republic nem trendi, nem is törekszik rá, túlléptünk ezen.

Nagy László Attila dobos: Egy legfrissebb felmérés szerint Magyarország 5 legkedveltebb zenekara között tudhatjuk magunkat, ami persze jólesik, de különösen nem foglalkoztat. A koncertezés mellett a lemezkészítés is nagyon intenzív munka. Két hét dalpróba, majd másfél hónap stúdiómunka. Én elég hamar, két nap alatt végzek a dobolással. De azért benézek, mit csinálnak, hol tartanak a többiek. Család? Bizony nagy árat fizetnek a zenekari munkámért. Hétvégeken, ünnepek idején gyakran nélkülözik apjukat a fiaim, kárpótlásul viszont, ha otthon vagyok, sokat foglalkozom velük.

P. Zs.

A Republic 1990-ben alakult Boros Csaba (basszusgitár, ének), Bódi László, Cipő (ének, zongora), Tóth Zoltán (akusztikus gitár, zongora), Szilágyi Imre (dobok), 1991-től Nagy László Attila részvételével. Bemutatkozó lemezük 1991-ben jelent meg, Indul a Mandula címen. A zenekar tagja még Patai Tamás (gitár, rézfúvósok), Halász Gábor (akusztikus gitár), Siklós György (orgona), a népzenei részeket a Kossuth-díjas Szabó Bundás András játssza (hegedű), Szilágyi László vokálozik.

A Republic hosszú ideje változatlan felállásban dolgozik együtt, s ezt az állandóságot nagyon fontosnak tartják. "Ez az életünk, ezt akarjuk csinálni, ameddig csak lehet" - vallják.