Patthelyzet Ungváron

Piaci árusok kontra polgármester

2006. augusztus 18., 10:00 , 292. szám

Kárpátalján több városban rontják a városképet a már-már a hongkongi piaci káoszt idézo bódé-negyedek. Ungváron a számos esetben illegálisan létesített piacokon nagy a rendetlenség, nincsenek meg a feltételek az élelmiszerek árusításához, összekeveredik a (nemegyszer romlott) hús szaga és a dezodorok illata, folyik és csúszóssá teszi az utat a nem megfeleloen tárolt gyümölcs és a manapság slágernek számító dinnye leve.

A megyeszékhelyen már hosszú ideje forrongó indulatok határozzák meg a piaci árusok mindennapjait. Való igaz, a sok esetben illegálisan kialakított piacokon kritikán aluli állapotok uralkodnak. A KÖJÁL és a fogyasztóvédelem ellenorei rengeteg esetben derítettek fényt szabálysértésre a piacokon: engedély nélküli árusítás, romlott élelmiszer árusítása, a megfelelo köztisztasági állapotok hiánya stb.

A polgármester és a városi önkormányzat megpróbál felszámolni több árusítóhelyet . A megszüntetendo piacokon árusító kereskedok ez esetben munka nélkül maradnak. Az Ukrajina áruház körüli teret már megtisztítottak a bódéktól. Az önkormányzat döntése értelmében július 19-tol augusztus 9-ig három piacot zártak volna be: a Fedinec utcában, a Korjatovics téri fedett piac mögött található "bódévárost", továbbá a Besztuzsev és a Zanykovecka utcákban található piacokat. Az árusok azonban kétségbeesetten küzdenek a Fedinec utcai piac fennmaradásáért, hisz ebbol tartják el családjukat. Nem kínálnak más alternatívát, bár ott van számukra a fedett piaccsarnok (igaz, ott is sok kívánnivalót hagynak a körülmények, ráadásul a csarnok már most is túlzsúfolt). Arra pedig, hogy esetleg új foglalkozást tanuljanak, többségük nem hajlandó, hiszen mindeddig csak kereskedelemmel foglalkoztak, máshoz nem nagyon értenek.

Elkeseredettségükben az árusoknak nem maradt más hátra, mint a demonstrációhoz, a tiltakozáshoz folyamodni. Több ízben tüntettek jelszavakat skandálva, "El a kezekkel a piactól!", "Mi nem aljanép vagyunk, hanem vállalkozók, akik egyedül tartják el családjukat!" és más feliratú transzparensekkel a kezükben tüntettek a városháza előtt, követelve az ominózus rendelkezés visszavonását. A nagy felháborodást kiváltó döntés utáni első napokban mind a közel félszáz kereskedő éjjel-nappal a piacon tartózkodott és élőláncot alkotott, mert attól féltek, hogy az éj leple alatt elszállítják a bódékat.

A városvezetésnek egyelőre nem sikerült véghezvinni piac-felszámolási szándékát, mert a piac igazgatója és az árusok peres eljárást indítottak a polgármester ellen. A Megyei Gazdasági Bíróság az ügyben hozott első döntésében jogtalannak nevezte a városi hatóságok intézkedését és mindaddig megtiltotta a piac felszámolását és a bódék elszállítását, amíg folyamatban van az ügy tárgyalása és nem születik végleges döntés. A bíróság döntését követően a kereskedők jelentős része ismét kinyitotta bódéját. Szombaton azonban a piacon megszűnt az áramellátás, ami súlyos veszteségként érte az árusokat, mert a hűtőkben tárolt élelmiszer jelentős része tönkremehet.

Baráth József