Pozsony elítélte a zászlóégetést, de...

2006. augusztus 18., 10:00 , 292. szám

A szlovák külügyminisztérium elítélte a magyar zászló égetéséről készült videófelvételt, ugyanakkor meglepődött, hogy Magyarország diplomáciai útra terelte az ügyet. A szlovák külügyi tárca attól tart, hogy Magyarországon Szlovákia elleni kampány kezdődött.

A szlovák rendőrség közben megpróbálja megszerezni a magyarellenes videófilmet, amelyet a budapesti külügyminisztérium fellépése után a szerver amerikai üzemeltetője levett az internetről.

Szlovákiában egyébként a média szinte egyáltalán nem foglalkozik azzal a magyarellenes videóval, amelyen négy kapucnis, baseballsapkás, símaszkos fiatal egy magyar zászlót éget el, gyűlölködő jelszavakat skandálva. Az esetről szinte egyedüliként a pozsonyi magyar Új Szó számolt be. A lap közli Duray Miklósnak, az MKP ügyvezető alelnökének a véleményét, amely szerint a felvétel valahol Nyugat-Szlovákiában készülhetett egy nyári táborban. Az MKP feljelentést fontolgat az ügyben - tette hozzá. Bugár Béla pártelnök azt mondta: először jogászokkal konzultálnak az ügyben.

Szlovákiában megszaporodtak a rasszista hátterű támadások az elmúlt időszakban. A helyzet súlyosságát jelzi, hogy a pozsonyi parlament is foglalkozott a szlovák szélsőséges mozgalmak izmosodásával. A hétfőn kinevezett új országos rendőr-főparancsnok azt mondta: fő feladatának az extrémizmus visszaszorítását tartja. Korábban a szervezett bűnözés elleni harc volt a szlovák rendőrség prioritásainak élén. (radio.hu)