Visken önálló magyar óvoda lesz

A KMKSZ és a járás összefog

2006. augusztus 18., 10:00 , 292. szám

Nem új keletű az elgondolás, hogy a több ezer magyar lakost számláló Visken önálló magyar óvoda működjön. A KMKSZ helyi alapszervezete a kilencvenes évek közepén hozzá is látott egy régi iskolaépület ilyetén célú felújításához - mondta el Krüzsely Tibor alapszervezeti elnök. Az Illyés Közalapítványtól akkor elnyert pályázati pénz nem volt elegendő a munkálatok teljes körű elvégzéséhez, így az épület ma is kihasználatlan. Most ismét mozdulni látszik az ügy, az illetékesek legalábbis készek elősegíteni azt.

"Brenzovics László, a Kárpátaljai Megyei Tanács alelnöke szorgalmazta, hogy kérjük a Huszti Járási Tanács segítségét az óvoda ügyében. A járási tanfelügyelő támogatta a kezdeményezést, és jelezte: a járási költségvetés vállalná az épületfelújítás, majd az óvoda működtetésének költségeit, ha az épülettulajdonos hosszú távra bérbe adná az óvodát az államnak" - mondta el lapunk kérdésére Szajkó Károly, a nagyközség polgármestere.

Az épület tulajdonosa, a KMKSZ helyi alapszervezete kész használatba adni az épületet az állami óvoda részére. Ez áthidaló megoldás lehetne arra a jogi problémára, hogy a járási tanács nem invesztálhat olyan ingatlanba, amely nem az állam tulajdona.

A napokban Viskre látogatott Pavlo Ruszin, a Huszti Járási Közigazgatási Hivatal Közoktatási Osztályának vezetője, aki a helyi illetékesekkel megtekintette az óvodaépületet. A kétszintes épület tetőzete rendben van, a falak szárazak, a nyílászárókat ellenben festeni kell, továbbá felújítani a külső-belső vakolatot, helyenként csempézni, parkettázni. A fűtési rendszer jó, a kazánházba kazánt kell vásárolni, illetve csatlakoztatni az utcai gázvezetékhez. Mint elhangzott, mindehhez kb. 300 ezer hrivnyára lenne szükség.

"Természetesen minden probléma megoldható, ha nem így lenne, nem lennék itt. A jövő évi járási költségvetésbe bekerülhet a felújítási költség, ezt azonban hivatalosan elő kell készíteni. Az önálló magyar óvoda létrehozását a viski nagyközségi tanácsnak kell, kezdeményezni, majd a feleknek szerződést kötni az épület használatba adásáról. Ha tisztázódnak a jogi kérdések, nem látom akadályát, hogy a járás állja a viski magyar óvoda működtetését, értve ez alatt bér-, étkeztetési- és energiaköltségének finanszírozását" - nyilatkozta Pavlo Ruszin.

Forgon László, a viski magyar középiskola igazgatója úgy véli, az óvodai csoportok mellett az első osztályok és napközijük is elférne az épületben, ami megkönnyítené a kicsik átmenetét az óvodából az iskolába.

A nagyközségben jelenleg két óvoda működik, összesen 177 óvodással. Csakhogy a 12 ezer lélekszámú Visken jelenleg 667 óvodáskorú gyermek van, így csak minden hatodik részesül óvodai nevelésben. "94 szülői kérvény van az asztalomon, ebből szeptemberben 30 gyereket tudunk felvenni. Az óvodánk 75 gyerek befogadására van kialakítva, ám a jelenlegi gyereklétszám ennek duplája. Nagy szükség van új óvodára, főként a szülők részéről nagy az igény" - tájékoztat Márta Márkus, az 1. számú óvoda vezetője, ahol jelenleg is működik magyar óvodai csoport.

A zsúfoltságon némileg enyhít, hogy szeptembertől a Velencei utcában megnyílik egy új bölcsőde, melynek épületét a nagyközségi tanács hozta rendbe nem kis költségen. Ide költözik az ún. orosz óvoda, melynek jelenlegi épületét visszaigényelte a helyi görög katolikus egyházközség. Visken tehát nagyon várják az új óvodát, kicsik, nagyok egyaránt.

P. ZS.