Falunapok megyeszerte

Batáron az óvodát is felavatták

2006. augusztus 4., 10:00 , 290. szám

Megyénk számos községében rendeztek falunapot az elmúlt héten, melyek egész napos kulturális-szórakoztató programot kínáltak az érdeklődőknek. A bográcsfőzéstől a fergeteges táncmulatságig kicsik és nagyok egyaránt kedvükre válogathattak a rendezvények közül.

Múlt vasárnap a községi tanács és a KMKSZ helyi alapszervezetének rendezésében hagyományőrző falunapot tartottak Császlócon. Roják Mária, a falu újonnan választott polgármestere köszöntötte a megjelenteket és a szponzorokat. A helyi elemi iskola és az épülőfélben lévő óvoda két DVD-lejátszót vehetett át az Avtoport Csop vezérigazgatójától, Szulima Volodimirtől. Ezek után a császlóci műkedvelők és a Csapról érkezett vendégszereplők szórakoztatták az egybegyűlteket, mialatt a császlóciak ingyenes gulyáslevessel kedveskedtek a nézőközönségnek. A rendezvényen jelen volt dr. Soós Kálmán, a KMKSZ Ungvári Középszintű Szervezetének elnöke, a Járási Közigazgatási Hivatal képviseletében Nyimec Andrij és Kovács Adalbert.

A mulatságot hajnalig tartó utcabál zárta.

Nagyszabású falunapot tartottak, valamint óvodát avattak a nagyszőlősi járási Batáron. A falu központjában az egykor görög katolikus parókiának készült épületben az államosítást követően általános iskola működött 1985-ig. Akkor épült fel az új Nevetlenfalui Középiskola, így az 1000 lakosú társközség általános iskoláját bezárták, s azóta csak elemi van Batáron. Az egykori parókiában óvoda működött tíz éven át, azonban 1995-ben ezt is bezárták. A közelmúltban az épületet visszakapta a görög katolikus egyházközség, mely talált támogatókat az elhanyagolt ház rendbehozatalához. A felújítást a holland World Servants és az osztrák Marika Barátai Alapítvány, valamit a magyarországi Egymásért Alapítvány támogatta. A holland alapítvány aktivistái - nagyrészt egyetemisták - maguk végezték el a munkák egy részét. Az elmúlt vasárnap aztán a falunap keretében végre átadhatták a gyönyörűen megújult ovit Batár legkisebb lakóinak. Szűcs Viktor helyi parochus megáldotta az épületet, majd Oroszi József polgármester megnyitotta az ünnepséget. Barta József, a Nagyszőlősi Járási Tanács elnökhelyettese hangsúlyozta: "A Nagyszőlősi járásban az óvodás korú gyerekeknek csak 30 %-a járhat óvodába, ezért a batári gyerekek örülhetnek, hogy nagyon szép, korszerű, minden igénynek megfelelő óvodába járhatnak ezután. Szeretném megköszönni a járási tanács nevében az építőknek és a támogató szervezeteknek a segítségét." Udut Zita óvodavezető ismertetője után felléptek az óvodások, az iskolások, a Nevetlenfalui Művészeti Iskola növendékei, valamint a fertősalmási tánccsoport. A kulturális műsor érdekes színfoltja volt, hogy a holland építők is elénekeltek néhány dalt anyanyelvükön. A falunap szabadtéri táncmulatsággal folytatódott.

Nagymuzsalyban a középiskola udvarán összegyűlteket Szegedi Erika, a Nagymuzsalyi Középiskola igazgatója és Pavlovics Okszana, az iskola pedagógusa köszöntötte. Csizmár Béla, a Beregszászi Járási Tanács elnöke, a KMKSZ Beregszászi Középszintű Szervezetének alelnöke beszédében a település kapcsán elmondta: "Nagymuzsaly történelmét tekintve különleges hely. Érdekes hagyományai, műemlékei vannak, ezért nagyon fontos, hogy az egymást követő nemzedékek átadják az értéket jelentő régi szokásokat, hagyományokat." Majd Ficaj László polgármester nyújtott át okleveleket.

A kulturális program keretében a helyi óvodások és iskolások mellett fellépett a beregszászi Street Dance tánccsoport, a Magyarországról minden falunapra hazatérő Kiss Sándor és családja. Színesítette a rendezvényt a Muzsaly-Kaszony focimeccs, ahol a hazaiak vitték el a pálmát. A benei Horváth Géza és segítői által főzött négyszáz liter bográcsgulyás jó helyet talált az éhes gyomrokban. A tombola fődíja két kecske és két malac volt, a szórakozást szolgálta a körhinta, a légvár, a tűzijáték és a hajnalig tartó diszkó is.

Beregdédában is vasárnap tartott a település lakossága falunapot. Az összegyűlt vendégsereget Egressy István, Déda polgármestere köszöntötte, kellemes szórakozást kívánva mindenkinek. Felléptek a helyi óvodások, a Dédai Hagyományőrző Csoport magyar népi táncokat, Híres Jolika slágereket adott elő, majd a beregszászi Atasz tánccsoport lépett színre. A 6 és 9 éveseknek megrendezett Déda Gyöngye 2006 szépségversenyt idén Tóth Vivienn nyerte, udvarhölgyei Vascsák Anasztázia, Balogh Letti és Nagy Diana lettek. A rendezvényt a helyi Arany János Nyugdíjasklub énekkarának előadása, focimeccs és tűzijáték gazdagította.

Falunapokra került sor még a hétvégén a munkácsi járási Szernyén, illetve a beregszászi járási Beregsomban is. Mindkét rendezvényen fellépett a Cók-Mók Bábszínház is.

R. T., B. Zs., F. Zs.