Itt az uborkaszezon

Akadozik a felvásárlás

2006. augusztus 4., 10:00 , 290. szám

Az ugocsai uborkatermelok évrol évre megszenvedik azt az idoszakot, amikor dömpingben terem a kordonos uborka, és a konzervgyárak nyomott áron vásárolják fel a szerzodéses termést. Bár már több konzervüzem is muködik a régióban – a Green Ray, Mikaland és Univer cégek telepei –, a felvásárlói konkurencia "pozitív" hatását csak nem tapasztalják a magángazdák, mivel az uborkát valamennyi egyformán alacsony áron veszi át.

Újakliban 11 termelo szerzodött az Univer konzervgyárral összesen 13 ezer folyóméter ültetvény telepítésére/gondozására. Július folyamán mérettol függoen 2 hrivnya, 1,50 és 45 kopijkás áron vételezte a gyár a megtermett uborkát, augusztus elsejétol azonban már csak a szerzodésben megszabott minimális árat adja érte (1,60, 1,10 és 0,4 hrivnya). Az árcsökkenést az üveghiánnyal indokolták, mondván, az üzleti partnerük leállította az üveggyártást. Az rendben van, hogy üveg híján nem lehet konzervet gyártani, de hát az olcsóbban vásárolt uborka is elobb-utóbb üvegbe kerül... Mostanában inkább csak utóbb, mert például a múlt szombaton leszedett termést csak hétfo délután szállította el az Univer, míg a vasárnapi-hétfoi szedés (kb. 5 tonna uborka) zsákba kötve tovább aszalódott a napon.

– Foszezonban mindenkinél naponta több mázsa uborka is megterem, amit ha visznek, ha nem, le kell szedni. Idén az esos június okán a szokásosnál többet költöttünk permetszerre, mutrágyára, hogy megóvjuk az ültetvényeket a fertozésektol. A termés jó, szeretnénk látni a hasznát, de a két hrivnyán aluli felvásárlási ár áthúzta a termelok számítását. Míg tavaly Verbocrol, Feketepatakról rendszeresen elvitték a termést a piaci felvásárlók, most a Tisza túloldaláról is ide hozzák a termést, mert elmaradoztak a nagybani kereskedok. Közben az ültetvények máris elkezdtek sárgulni és hiába a drága permetszer, az ún. szögletes perenoszpórát nem tudjuk megállítani. Még 2-3 hét és elszáradnak a termotövek, akkor aztán hiába fizetnének többet a konzervgyárak, nem lesz mit felvásárolni – vélekedik Papp József, aki maga is uborkát termeszt Újakliban.

A másik két konzervgyár 1,80 és 1,30 hrivnyás áron vásárolja szerzodött partnereitol az uborkát, a méretesebbet azonban egyáltalán nem veszi meg. A nevetlenfalui, batári, péterfalvai, nagypaládi, fertosalmási gazdák egyetértenek abban, hogy hiába a szerzodés, végül mindig a termelo húzza a rövidebbet, vagyis neki marad el a haszna. Ellenben az is igaz, hogy a termelok zöme egyszerre két-három céggel is kötött szerzodést biztos, ami biztos alapon (az egyikkel 100, a másikkal 200-300 folyóméter ültetvényre) és mindig oda vitte a termést, ahol éppen többet fizettek érte. Hiába, mindenki úgy él, ahogy tud. Más részrol a konzervgyárak gazdasági érdeke a költségminimalizálás, ami foszezonban a felvásárlási ár csökkentésével érheto el.

Tény, hogy az uborkatermelok tavalyi "jó" haszonkulcsa idén sokakat indított arra, hogy érdemes az ültevényekbe beruházni. Péterfalván például volt, aki tavasszal 1000 folyómétert telepített, nyilván a haszon reményében. A nyomott árak miatt a legnagyobb ráfizetéssel azok számolhatnak, akik a beruházáshoz nagy összegu hitelt (5000-6000 hrivnya) vettek fel. Ok már annak is örülhetnek, ha sikerül törleszteniük a kölcsönt...

P. ZS.