Hogyan válasszunk dinnyét?

2006. augusztus 4., 10:00 , 290. szám

Ütögetni, "hersenteni" vagy szagolgatni – az alábbiakban annak próbálunk utána járni, miként lehet kiválasztani a megfeleloen érett dinnyét.

Az ütögetés meglehetosen aggályos, kopogtatni, paskolni ugyanis csak a teljesen zöld héjú dinnyét érdemes. A profik nem beszélnek általánosságban "dinnyérol", nagy különbség van ugyanis a csíkos és a zöld héjú alfajok közt.

A csíkos dinnye minden szempontból jobb, tovább eltartható és csak minden tizedik ízetlen. Az édes, de nem kásás csíkos dinnye kiválasztásánál az akusztikai hatások helyett a méretre kell figyelni. A nagyobb dinnye a tapasztalatok szerint ugyanis általában érettebb is. Hasonlóképpen pozitív jelként értékelhetoek a dinnyén látható forradások, "kicserepesedett hegek". Habár ezek eredete nem ismert (a háttérben a megemelkedett cukorfok vagy apró kártevok állhatnak), a tapasztalat szerint az ilyen csíkosat érdemes megvásárolni. A "hersentés" technikájával szemben viszont szkeptikusak a szakértok. Bár a két végénél megnyomott dinnye jellegzetes hangja, a "hersenés" a piaci közönség bizonyos szegmense számára az egyetlen üdvözíto jel, sokan nem látják igazoltnak a módszert.

A klasszikus, méregzöld dinnyével kapcsolatban kevesebb a misztikum, talán azért, mert ez a fajta kísérte végig a magyar nemzetet a dinnyefogyasztás évszázadain. Ugyanakkor többen óvatosságra intenek. A kongó hangért a tudomány mai állása szerint az érés során fellazuló szövetek, és az így képzodo apró üregek a felelosek. A választáshoz elengedhetetlennek látszik némi zenei érzék is, mivel a teltebb visszhang már a túlságos fellazulás, a túlérettség jele.

Sokak szerint a dinnyeválasztás tudományos nyitja a dinnye szárcsonkja, amelyen vásárlás elott friss vágási felületet kell eszközölnünk, például egy zsebkéssel. Ha a szállítónyalábok – amelyek a levelekbol a termésbe szállítják a cukrot – nyitottak, a gyümölcsöt még az érés befejezése elott szedték le, tehát nagyobb valószínuséggel íztelenebb. Bizalmunkat ezek szerint inkább abba a dinnyébe kell vetnünk, amelynek szállítónyalábjai eltömodtek, azaz már befejezodött – a fogyasztó számára oly lényeges – cukor gyümölcsbe juttatása. Nincsenek azonban kevesen azok sem, akik határozottan eltanácsolnak bennünket a dinnyeszár vagdosásától.

Összegzésképpen elmondhatjuk, hogy a tudomány fejlodése ellenére a dinnyeválasztás még mindig a megfejthetetlen titkok sorába tartozik, s így a vásárló továbbra is leginkább saját tapasztalatára, illetve szerencséjére hagyatkozhatik. (index.hu/harmonet.hu/Kárpátalja)