Szemétbol szobor

Természetvédelmi Sátortábor Nagydobronyban

2006. augusztus 4., 10:00 , 290. szám

Nagydobronyban július 24-29. között immár hatodik alkalommal került sor a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség szervezésében megrendezett Természetismereti és Természetvédelmi Sátortáborra. A tábort idén a nagydobronyi víztározó partján verték fel, melyen 44 gyerek, kísérotanár és foiskolás gyakornok vett részt.

A táborlakók naponta innen indultak ki Kohut Erzsébet foiskolai eloadóval és a programfelelosökkel a Nagydobronyi Vadvédelmi Rezervátum területének, növény- és élovilágának felfedezésére, megismerésére. A területen keresztül folyik a Latorca és a Kanálisnak nevezett csatorna, melynek az összefolyását Toroknak nevezik. Ennek környékén vizsgálták a növényvilágot – köztük olyan védett növényeket, mint a rence (rovaremészto növény), a sulyom, a mételyfu és a lucaöröm –, valamint tanulmányozták a puhafa ligeterdoket és bokorfüzeseket. Az állatok közül a gerinceseket, a kétéltueket és a hülloket vizsgálták, melyek belso felépítését boncolással is tanulmányozták. A megoldott feladatokról terepnaplót vezettek.

Volt terepfutás különbözo megoldásra váró akadályokkal, feladatokkal, ahol mindenki "fabatkákat" gyujthetett. Szabadidejükben a gyerekek agyagozhattak, gyöngyöt fuzhettek, fonhattak, plakátot készíthettek és fürödhettek. A környéken összegyujtött szemétbol a táborlakók szobrokat készítettek, az utolsó napon pedig a megszerzett "fabatkákat" ajándékokra válthatták.

-halász-