Pihenés kontra környezetszennyezés

A vízparton is szemetelünk

2006. július 21., 10:00 , 288. szám

A nyári kánikulában ki nem vágyik vízpartra, napozásra? Ha időnk engedi, sokan ezt tesszük, már ha találunk a célra alkalmas szabadvíz közeli pihenőhelyet. A legtöbb strand ugyanis tele van otthagyott szeméttel: üvegpalackkal, műanyagflakonnal és tasakkal, ételmaradékkal stb.

Ha valamely folyónk vagy bányatavunk mellett szeretnénk hűsölni, a plédes letelepedés, sátorverés legelső fázisaként szemétgyűjtést kell végezzünk. Az előttünk járók ugyanis tízből kilenc esetben otthagyják fölöslegessé vált dolgaikat, legyen az cigarettásdoboz, elhasznált pelenka, csomagolópapír, sörösüveg vagy a szalonnasütés maradéka. Nincs mit szépíteni: gondatlanok és felelőtlenek az emberek. Még azok is, akik elvben természetes környezetbe vágynak, aztán hazaindulva elfelejtik, hogy a fűben, bokorban, vízparton szétszórt szemét nem a természet része.

Erdei iskolát vezető, természetvédő barátomtól hallottam, milyen veszélyes a vadon élő madarakra az eldobott rágógumi, cigarettacsikk. Ezek az élőlények ugyanis nem tudnak különbséget tenni az ehető táplálék és a számukra életveszélyes hulladék között. Ugyancsak sok kárt tesznek azok, akik pihenés közben a folyó vizében egyúttal lemossák az autójukat. A vízbe került üzemanyag, olaj, aszfaltmaradék több ezer apró vízi élőlény pusztulását okozza.

A vízbe került törött üvegek a fürdőzőkre jelentenek veszélyt. A talpon, lábszáron elszenvedett mélyebb vágott sebet nem is olyan egyszerű ellátni, ha nincs a közelben elsősegélynyújtó eszköz.

Tény, hogy a hivatalos strandokon, őrzött/fizetős pihenőhelyeken kukákba gyűjtik a vendégsereg után maradt szemetet. Kérdés, hogy innen hová kerül? Mert korszerű, a szemetet szelektáló, feldolgozó, környezetkímélő módon semlegesítő telephely egyelőre nem üzemel a megyében. Előbb-utóbb tehát minden kidobott papír, műanyag, olaj, fém, akkumulátor azt a környezetet szennyezi, ahol mindannyian élünk.

Egy biztos, aki a városban, lakóhelyén nem szemetel, az a vízparton is összegyűjti a fölösleges hulladékot - strandolás előtt is, után is. A baj az, hogy ők vannak kevesebben...

P. ZS.