Elkeltek a bizottságok

2006. július 21., 10:00 , 288. szám

A frakciók a parlament keddi ülésnapján végre állást foglaltak az állandó parlamenti bizottságok elnöki tisztségeinek elosztásával kapcsolatban.

Az elosztásban végül még a Mi Ukrajnánk és a BJUT is részt vett, holott korábban nem voltak hajlandók megnevezni jelöltjeiket az egyes bizottságokba, ellenzékiségüket hangoztatták. Olekszandr Turcsinov a BJUT részéről azzal érvelt, hogy frakciója részt vesz a bizottsági helyek elosztásában arra az esetre, ha az államfő mégsem oszlatná fel a parlamentet, ezzel párhuzamosan azonban továbbra is igyekszik elérni a Legfelső Tanács feloszlatását.

A Régiók Pártjának irányítása alá került bizottságok (9) élére jelölt politikusok közül figyelemreméltó Mikola Azarov személye a költségvetési bizottság élén, vagy az ellene indított ügyészségi eljárásokról elhíresült egykori Harkiv megyei kormányzó, Jevhenij Kusnarjov nevének felbukkanása a jogpolitikai bizottsággal kapcsolatban.

Ami az ellenzék által jelölt bizottsági elnököket illeti, számos vezető politikus nevével találkozhatunk a listán. A Mi Ukrajnánk (5 bizottsági elnöki poszt) részéről Petro Porosenko vezeti a pénzügyeket és banki tevékenységet felügyelő bizottságot, s Anatolij Kinahé a nemzetbiztonsági bizottság. A BJUT (7 bizottság) elnöki jelöléshez jutott legismertebb politikusa Mikola Tomenko, akit a család-, ifjúsági és sportbizottság élére szántak.

A kommunisták és a szocialisták egyaránt 3-3 bizottság élére jelölhették képviselőjüket. (Kárpátalja/pravda.com.ua)

Megalakult a krízisellenes koalíció

Kedden Olekszandr Moroz házelnök ismét bejelentette a krízisellenes koalíció megalakulását, valamint közzétette annak személyi összetételét is.

A koalíciót a Régiók Pártja 186 képviselője, valamint 29 szocialista és 21 kommunista honatya alkotja. Kérvényezte a koalícióhoz való csatlakozást az ellenzéki Mi Ukrajnánk frakciójának két képviselője, s négyen a Julija Timosenko Tömörülésének képviseletében parlamentbe jutott honatyák közül is. Ugyanakkor három szocialista képviselő neve hiányzik a listáról.