Átalakulóban a KMKF

2006. július 7., 10:00 , 286. szám

Budapesten ülésezett szerdán a Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fórumának (KMKF) Előkészítő Bizottsága.

A testület feladata, hogy felkészüljön a KMKF következő, a tervek szerint szeptember 8-án megrendezésre kerülő plenáris ülésére.

Mint dr. Brenzovics László, a KMKSZ és a Kárpátaljai Megyei Tanács alelnöke az ülés után lapunknak elmondta, a bizottság tagjait Szili Katalin, a magyar Országgyűlés elnöke tájékoztatta a KMKF jövőjét érintő elképzelésekről. Ezek szerint az Előkészítő Bizottság úgynevezett operatív bizottsággá alakulna át, illetve a továbbiakban szakbizottságokat hoznának létre, melyek egyebek mellett javaslatokkal élhetnének a határon túli magyarságot is érintő anyaországi jogszabályokkal kapcsolatban. Mindez lehetővé tenné, hogy a Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fóruma a jövőben a plenáris fórumok közötti időszakban is folyamatosan működjék a határon túli magyar kisebbségek érdekeit képviselve.

Az ülés résztvevőit Gémesi Ferenc, a Miniszterelnöki Hivatal szakállamtitkára tájékoztatta a magyar kormányzatnak a határon túli magyarsággal kapcsolatos célkitűzéseiről. Az ülésen elhangzottakról lapunk következő számában részletesebben is beszámolunk.

h.k