Töretlen lelkesedéssel

Kárpátaljai Nyári Kölcsey Pedagógusakadémia

2006. július 7., 10:00 , 286. szám

Július 3-án, hétfőn került sor Beregszászban a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség (KMPSZ) által a helyi magyar iskolák pedagógusainak továbbképzése és tapasztalatcseréje céljából immár hosszú évek óta nyaranta megszervezett Kárpátaljai Nyári Kölcsey Pedagógusakadémia ünnepélyes megnyitójára.

Az akadémia keretében idén tizenegy továbbképzésre kerül sor a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola beregszászi kollégiumában, illetve Tiszapéterfalván, melyeken összesen majd háromszáz magyar pedagógus vesz részt. Mint közismert, Tiszapéterfalva ad otthont hagyományosan az ének-, zene-, néptánc- és kézművestábornak (az esemény megnyitójáról készült beszámolónkat lásd a 6. oldalon), míg a többi kurzus helyszíne a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola beregszászi kollégiuma. Itt az első turnusban a kezdőknek hirdettek meg számítástechnikai tanfolyamot, valamint az óvodapedagógusok, az angol, német és történelem szakos tanárok számára tartanak továbbképzést egy héten keresztül. A július 17-től 22-ig tartó második turnusban az informatikatanároknak és iskolai rendszergazdáknak, az alsós tanítóknak, az iskolai könyvtárosoknak, valamint a magyar nyelv és irodalom szakos tanároknak szerveznek továbbképzést.

Az eseményt megnyitva dr. Orosz Ildikó, a KMPSZ elnöke reményét fejezte ki, hogy a tanfolyamok során a résztvevő pedagógusok megfogalmazzák azokat a legfontosabb kérdéseket, melyekkel a szervezők jövőre tovább tökéletesíthetnék az akadémia programját, illetve amelyeket az elkövetkezőkben a szövetség folyóirata, a Közoktatás révén világíthatnának meg a helyi pedagógustársadalom számára. Az elnök asszony utalt arra, hogy az anyaországi támogatások csökkenésével az akadémia idei résztvevői számára tervezett kirándulások Beregszász közvetlen környékére korlátozódtak ugyan, de a szervezők mindent elkövettek annak érdekében, hogy a kurzusok tartalmi része, illetve a tanfolyamokat hagyományosan kiegészítő kulturális rendezvények tekintetében tartani tudják a korábbi évek színvonalát.

Mint megtudtuk, idén valamennyi tanfolyam minden napját plenáris előadások nyitják majd, melyeket a szakma legkiválóbb magyarországi és honi képviselői tartanak. Ami a kulturális programot illeti, az akadémia vendége lesz többek között az ungvári Credo együttes, a főiskolai kollégium filmklubjában pedig esténként az elmúlt esztendő magyar dokumentum- és játékfilmtermésének javából kaphatnak ízelítőt az érdeklődők.

A Kölcsey-akadémia támogatói voltak idén az Illyés Közalapítvány, a magyar Oktatási Minisztérium, illetve az Apáczai Közalapítvány.

solt