"Donok" parlamenti sztrájkőrségben

2006. július 7., 10:00 , 286. szám

Ahogy távolodunk Nyugat-Európától és közeledünk Moszkvához, úgy csökken a politikusok (és persze az össznépesség) szabálykövető hajlama. Már Ukrajnában sem lehet rászedni egy átlagos politikust, hogy csak azért tartson be egy procedúrát, mert azt előírja az alkotmány, a házszabály vagy egyéb normaszöveg.

A sors iróniája, hogy ezúttal Kelet-Ukrajna donjai küzdenek a házszabály betartásáért, vagyis hogy titkos szavazáson, szavazólapokkal és fülkéken keresztül válasszák meg a házelnököt. Formálisan teljesen igazuk van: a parlament munkájának blokkolásával érvényes ukrán jogszabályokat védenek gátlástalan politikai ellenfeleikkel szemben.

Természetesen mindenki érti, hogy a donok nem a demokráciát védik, hanem az ingatag narancsos koalíciót próbálják szétrepeszteni. Joggal feltételezik, hogy Porosenko házelnöksége kérdésessé válik, ha Kinahék, Rugykovszkijék és mások - akik már nyíltan állást foglaltak a hivatalos narancsos jelölttel szemben - titkosan szavazhatnak

A narancsos tábor néhány különösen nehéz felfogású tagja nyomban erőszakos módszereket ajánlott. Például betiltatná a Régiók Pártját a parlamenti blokádért, mintha a volt demokratikus ellenzék nem ugyanezt az eszközt használta volna pár hónappal ezelőtt.

Jogos az a feltevés a narancsosok részéről, hogy Janukovicsék azokban a helyi tanácsokban, ahol elég erősek (pl. a Krímen) nem ceremóniáztak a narancsosokkal: nemhogy bizottsági tisztségeket nem adtak nekik, hanem sok helyen még tagnak sem írták be őket, ami szintén törvénysértő gyakorlat.

Mégis lehet, hogy a régiók buldózerszerű nyomása lesz az, amely egy időre egyben tartja a koalíciót. Pillanatnyilag úgy tűnik, a narancsosok engedtek abban, hogy csomagban szavazzanak Porosenko házelnökségére és Timosenko miniszterelnökségére. Ha sikerül titkos szavazáson szabályosan megválasztani Porosenkót, akkor a koalíció megszületik.

Janukovicsék követelnek még bizottsági tisztségeket, saját kormányzókat, az amúgy is általuk ellenőrzött megyékben (vagyis ahol 50 % fölött vannak a frakciók), valamint a képviselői mandátummal össze nem egyeztethető tisztséget viselők ügyének rendezését. Ultimátumuk nem teljesítése esetén ellehetetlenítik a parlament munkáját.

A csomagszavazáson kívüli pontok intellektuálisan tarthatatlanok, csupán az alkupozícióik javítását szolgálják. Ha sikerül elérniük, hogy a házszabálynak megfelelően válasszanak házelnököt, a többi ponthoz nem ragaszkodhatnak és fel kell oldaniuk a blokádot. Amivel kockáztatják, hogy mégis megválasztják Porosenkót, és akkor el kell könyvelniük a buktát a "koalícionáda-hadműveletben". Ha a lesipuskások a narancsos koalícióban eladják a szavazataikat, akkor Janukovics diadalának leszünk szemtanúi.

Lehetséges az is, hogy újabb és újabb, illetve indokolhatatlan ürügyekkel fenntartják a parlamenti blokádot. Ekkor azonban már ők fognak romboló erőként fellépni. Ilyen helyzetben már meg lehet ismételni Medvedcsuk forgatókönyvét a parlamenti többség más épületben megtartott gyűlésével. Az elkövetkező napok hozhatnak azonban még váratlanabb megoldásokat is. Legfeljebb annyival tisztább a helyzet, hogy Juscsenko jelezte: nem fog parlamentet oszlatni, ha a blokád miatt nem lesz új kormány 30 nap múlva. De ezt így is tudni lehetett, mivel a jelenlegi népszerűségi mutatók mellett egy mostani választás a Mi Ukrajnánk katasztrofális bukását hozná.

Sz. K. M.