Nyolc nap a "tiszta forrás" jegyében

Népművészeti tábor a Tiszántúlon

2006. július 7., 10:00 , 286. szám

Szinte a nap huszonnégy órájában kínál programokat a héten zajló Néptánc-, Népzene- és Kézművestábor Tiszapéterfalván. A résztvevők tucatnyi helyszínen tanulnak táncot, zenét, éneklést, kézművességet, és közben maguk is alkotnak: létrehoznak valami újat és egyedit, amit elsősorban a közös együttlét élménye és a népművészet hihetetlen gazdagsága ihlet és inspirál.

Ugyanitt a KMPSZ-szervezte Nyári Kölcsey Pedagógusakadémia keretében a kárpátaljai énektanárok, koreográfusok szakmai továbbképzésén neves zenekutatók és néprajzosok, táncművészek és énekpedagógusok tartanak elméleti és gyakorlati előadásokat. Sutyinszky Ildikó (Szarvas) a gyermekjáték-oktatás, Juhász Attila a gyermektánc-oktatás módszertanával ismerteti a résztvevőket, Vakler Anna és Németh István (Székesfehérvár) "énekműhelyében" felső-Tisza-vidéki népdalcsokrok születnek, és ugyancsak a neves előadók sorát gyarapítja Bubnó Tamás, a Budapesti Énekes Iskola vezetője, valamint Halmos Béla, a táncházmozgalom egyik alapítója.

A táborozók részére idén dobronyi és viski táncokat oktat Busai Norbert és Busai Zsuzsanna, sárközi és kalotaszegi táncokat Széphalmi Zoltán és Tóth Judit. A táncfoglalkozásokon elsajátított tudást az esti táncházak alkalmával kamatoztathatják a fiatalok. A talpalávalót a hangszeresek - hegedűsök, brácsások, cimbalmosok, furulyások - szolgáltatják, akiket a nap folyamán a Pál István és barátai nevet viselő népi zenekar tagjai oktatnak. Pál Lajos 9 harmonikásnak "húzza a nótáját" a hét folyamán, akikkel valami nagy "meglepetést" készítenek a táborzáró koncertre. A kézművesség iránt fogékony fiatalokat és érdeklődőket Stock Georgina tanítja gyöngyfűzésre, Balázs István fafaragásra, Bocskor Judit szövésre, Engi Ilona csuhéfonásra.

A gazdag kulturális programkínálatot az Illyés Gyula Magyar Nemzeti Színház nyitotta július elsején. A Karnyóné című előadás közönségsikert aratott, a fesztiválhangulatú produkciót percekig tartó vastapssal jutalmazta a közönség. Szerda esete a Parno Graszt (Nyíregyháza), valamint a Söndörgő Zenekar (Szentendre) adott fergeteges koncertet, csütörtökön este a továbbképzés résztvevőiből alakult vegyes kórus ad hangversenyt a tiszapéterfalvai református templomban (karmester: Király Zsolt). Péntek délután a magyarországi Vass Lajos Népzenei Verseny kárpátaljai elődöntőjére kerül sor a helyi művészeti iskolában. Itt neves szakmai zsűri - többek között Bodza Klára, Gerzánics Magdolna, Vass József - értékeli az énekes és hangszeres produkciókat. A tábor idén is záróhangversennyel és az oklevelek átadásával ér véget július 7-én.

A szervezők nagy szívfájdalmára idén kevés kárpátaljai fiatal vehet részt a táborban, mivel anyaországi támogatás híján a teljes részvételi költség (210 hr) a gyerekeket terheli. (Ennek felét korábban a Pedagógusszövetség állta, különböző pályázati forrásokból). "Magyarország minden csücskéből, közel húsz településről érkeztek hozzánk előadók, művészek, résztvevők, míg Kárpátaljáról mindösszesen húsz gyermekrésztvevője van a tábornak, plusz 30 főiskolás, akik szakmai gyakorlaton vesznek részt. Idén először elmaradtak a viskiek, técsőiek, akik korábban minden évben itt voltak, de nincsenek Szlatináról, Ungvárról, Munkácsról sem. Előzőleg jelentkezett egy asztélyi tánccsoport, de a magas költségek miatt végül lemondta a részvételt. Támogatás híján sajnos éppen azok maradnak el, akikért a kezdet kezdetén létrehoztuk ezt a tanulási lehetőséget" - nyilatkozta lapunknak Pálné Jancsó Katalin, a művészeti tábor egyik főszervezője.

P. ZS.