Hány milliomos van Ukrajnában?

2006. július 7., 10:00 , 286. szám

Immár három hivatalos hrivnyamilliárdost tartanak számon Ukrajnában - derült ki azután, hogy az állami adóhivatal közzétette a 2005. évi "deklarációs" kampány eredményét. Ennek kapcsán annak jártunk utána, valójában mennyi is a gazdag ember az országban.

Az ukrán állampolgárok által tavaly szerzett jövedelmek bevallásának eredményeként kiderült, hogy immár három milliárdossal büszkélkedhet az ország. Sajtóértesülések szerint ez a három személy Viktor Pincsuk, Leonyid Kucsma exállamfő veje, Rinat Ahmetov, a System Capital Management vállalat tulajdonosa és Jelena Hajduk, az ISD konszern társtulajdonosának felesége.

Tovább nőtt a milliomosok száma is. Míg 2004-ben 3057-en vallottak be a mágikus egymillió hrivnyánál magasabb jövedelmet, addig tavaly már 5708-an voltak ilyenek, azaz majdnem kétszer többen. A legtöbb milliomos Kijevben (726) "összpontosul", míg a képzeletbeli dobogó második és harmadik fokát könnyen megjósolhatóan Dnyepropetrovszk (566) és Donyeck (448) megyék foglalják el, s ráadásul a negyedik és ötödik helyen is keleti megyéket találunk.

Az illetékes hatóság összességében elégedett az adóbevallási kampány eredményeivel, hiszen a már említett három milliárdoson kívül húsz körüli azoknak a száma, akik az 500 millió hrivnyát meghaladó jövedelmet vallottak be, s mintegy százan több mint 100 milliót. Ugyanakkor, jegyzik meg, úgy tűnik, tavaly lazult valamelyest az adózási fegyelem, hiszen míg 2004-ben 477,1 ezer honfitársunk nyújtott be adóbevallást, addig ezúttal "mindössze" 402,7 ezer. Ezzel együtt elmondható, hogy a milliomosok számának növekedésével nőtt a befizetett jövedelemadó mennyisége is: a 2004. évi 13 milliárd hrivnyáról 18 milliárdra 2005-ben.

Az adóhivatalban úgy vélik, még mindig nem találtak meg minden milliárdost és milliomost az országban. A titkolózók között politikust, sportolót, színészt és állami hivatalnokot egyaránt sejtenek. Az előadóművészekkel kapcsolatban például elhangzott - bár neveket nem említenek -, hogy köztudott ugyan, miszerint a sztárok egyetlen fellépésükért mintegy 25-100 ezer hrivnya honoráriumot vehetnek fel, azonközben akadnak, akik mindössze 100-200 ezres évi jövedelmet vallanak be. Várhatóan nagyobb figyelmet fordítanak az adóhatóságok a jövőben a sportolókra, köztük a labdarúgókra is; különösen, ami az élvonal középmezőnyében szereplő klubok játékosait illeti, elsősorban a különféle jutalékok és igazolási pénzek okán. Egyes információk szerint még a világbajnokságot megjárt válogatott labdarúgók között is akad, aki iránt érdeklődést mutatnak az adófelügyelők. (Kárpátalja/podrobnosti.ua/korrespondent.net)