Megalakul a kormánykoalíció?!

2006. június 23., 10:00 , 284. szám

Három hónapos tárgyalássorozat és permanens politikai bizonytalanság után szerdán bejelentették, hogy megszületett a megállapodás az új kormánykoalícióról az elnök pártja és a narancsszínű forradalomban részt vevő szövetségesei között, s egyes források szerint újra Julija Timosenko lesz a kormányfő. Lapzártánkig azonban a megállapodást még nem írták alá.

Roman Bezszmertnij, a Viktor Juscsenko vezette Mi Ukrajnánk tárgyalóküldöttségének vezetője szerdán a kijevi törvényhozásban bejelentette: megállapodást kötöttek a közös kormányzásról a Julija Timosenko volt kormányfő vezette tömörüléssel és a szocialistákkal.

Amennyiban aláírják a megállapodást, véget ér a három hónapig tartó politikai bizonytalanság, amely a március 26-i parlamenti választásokat követte, ahol egyik párt sem kapott abszolút többséget.

A narancsszínű forradalomban részt vevő pártok a választásokat követően ugyan azonnal összeültek, de mostanáig nem tudtak felülkerekedni a szövetségük korábbi felbomlását is okozó megosztottságon.

Julija Timosenko a parlamentben szerdán úgy fogalmazott, hogy a megállapodással a demokrácia diadalmaskodik Ukrajnában. A koalíció megteremtése sok évre előre meghatározza azt az irányt, amelyet Ukrajna követ majd, és amelyen az ország eljut az Európai Unióba - hangoztatta.

A politikusasszonyt tavaly szeptemberben mozdította el kormányfői tisztségéből Viktor Juscsenko államfő, és most úgy tűnt, vonakodva fogadja a visszatérést a miniszterelnöki posztra.

Az Ukrajinszka Pravda internetes hírportál szerdán azt írta: az ukrán elnök kedd este találkozott a narancsszínű forradalom pártjainak vezetőivel és megállapodtak, hogy a Julija Timosenko Tömbje (BJUT), amely több képviselői helyet szerzett, mint a két másik párt együtt, őt fogja kormányfőnek jelölni. A hírek szerint a Juscsenko vezette Mi Ukrajnánk adja majd a parlament elnökét, a szocialisták pedig a törvényhozás alelnökét.

Roman Bezszmertnij azt javasolta, hogy az egyezséget június 23-án, pénteken írják alá a megállapodás végleges formába öntését követően. Timosenko és a szocialista Olekszandr Moroz viszont azt akarta, hogy már szerdán, lapzártánkkal egy időben megtörténjen az aláírás. Bezszmertnij indítványát szavazásra tették fel, amit a 450 fős parlamentben csupán 154-en támogattak. (MTI/Kárpátalja)