A püspök visszatért rezidenciájára

2006. június 23., 10:00 , 284. szám

Minden túlzás nélkül történelmi esemény színhelye volt múlt csütörtökön Ungvár. 1949 után, 57 év elteltével visszatérhetett rezidenciájára a Munkácsi Görög Katolikus Egyházmegye püspöke.

Miután a szovjethatalom 1949-ben betiltotta a görög katolikus egyházat, elkobozták a munkácsi egyházmegye püspökének rezidenciájául szolgáló ungvári püspöki palotát is. Bár Ukrajna függetlenné válása után ismét egyházi tulajdonba került az ingatlan, a tényleges tulajdonba vételt akadályozza, hogy az épületet máig az Ungvári Nemzeti Egyetem, annak is elsősorban a könyvtára használja.

A mostani visszatérés még inkább csak jelképes, hiszen a püspöki palota több mint 2000 négyzetméteréből ez alkalommal mindössze kétszázat szolgáltattak vissza az egyháznak. Az átadott öt helyiség felszentelésén megjelentek ugyanakkor egy folyamat kezdeteként értékelték az eseményt. Mind az egyetem, mind a megyei állami közigazgatási hivatal képviselői kifejtették, hogy Kárpátalja legnagyobb könyvállománnyal rendelkező könyvtárának ki kell költöznie a palotából. Az intézménynek más, megfelelő épületre van szüksége, ez azonban csak állami segítséggel oldható meg.

Az átadott épületrészben rendezik be Milan Sasik püspök irodáját. A püspökség ezenközben máris hozzálátott, hogy előteremtse a kritikus állapotban lévő rezidencia tatarozásához szükséges eszközöket. (Kárpátalja/mukachevo.net)