Csempészakciók oda-vissza

Kiürültek a határátkelők

2006. június 23., 10:00 , 284. szám

A múlt évben és idén is hónapokon keresztül hosszú személy- és tehergépkocsisorok kígyóztak a csapi Tisza nemzetközi határátkelőn, arra várva, hogy átjuthassanak az ukrán-magyar határon. Előfordult, hogy a személygépkocsiknak 2-3, a kisbuszoknak és a kamionoknak pedig 10-12 órát kellett várniuk a határátlépésre. A várakozási idő drasztikus növekedésének oka a Magyarország által bevezetett tüzetesebb vámellenőrzés volt. Mára azonban a múlté a hosszú várakozási idő, a határátkelő majdhogynem kiürült.

Roman Sztahiv, a Csapi Határőr-parancsnokság szóvivője lapunk érdeklődésére elmondta, hogy a Magyarország által bevezetett szigorú intézkedések következtében jelentősen csökkent a forgalom. Jelenleg naponta átlagosan 1,5 ezer személygépkocsi és 350-500 tehergépkocsi lépi át a határt, míg a szigorú ellenőrzés bevezetéséig a személygépkocsik száma meghaladta a 3 ezret. Megszűntek a kilométeres hosszúságú sorok, ami részben annak is köszönhető, hogy az ukrán fél kérése nyomán a Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnoksága (VPOP) növelte a záhonyi határátkelőn szolgálatot teljesítő vámosok számát. A várakozási idő jelenleg személygépkocsik esetében fél óra, kivéve a hétvégéket, amikor a külföldre visszautazó munkavállalók miatt 1-2 órát kell várakozni a határátkelésre. A kisbuszoknak többnyire 2-3 órába telik az átkelés.

Ukrajnában még nem vezettek be korlátozó, szigorító intézkedéseket azzal kapcsolatban, hogy Magyarországon ismét felütötte fejét a madárinfluenza, holott, mint ismeretes, Magyarország annak idején azzal az indokkal vezette be a korlátozó intézkedéseket, hogy Ukrajnában is megjelent a veszélyes kór. A szomszédos országból érkezőket tehát még nem fogják arra kényszeríteni, hogy nyilatkozatot töltsenek ki arról, hogy nem hoznak be az országba húst és húskészítményt.

Lapunk azon kérdésére, hogy - mivel Magyarországon is megjelent a madárinfluenza - nem várható-e az Ukrajnával szemben bevezetett korlátozó intézkedések enyhítése, Kupecz József, a VPOP Észak-Alföldi Regionális Parancsnokságának szóvivője elmondta, hogy az intézkedéseket az Európai Unió vezette be külső határain, enyhítésükre sem most, sem a jövőben nem számíthatunk.

Az utóbbi időben a határőrségnek és a vámhivatalnak alaposan meggyűlt a baja a csempészéssel, többek között az embercsempészekkel. Az Állami Határőrszolgálat sajtószolgálatának adatai szerint Kárpátalján 2006 első negyedévében 1139, tavaly egész évben 5 ezer illegális bevándorlót tartóztattak fel a határőrök. Idén a nyomozószervekkel együttműködve 14 szervezett embercsempész-bandát számoltak fel.

A szóvivő tájékoztatása szerint ugyancsak aggasztó a helyzet az áru-, többek között az autócsempészés terén. Az országba minden első ízben beérkező személygépkocsit tüzetesen ellenőriznek. Ezt elősegíti a határőrség, a vámszolgálat, a belügyminisztérium és az Interpol közös számítógépes adatbázisa, mely percek alatt kimutatja, lopott-e a jármű. Az utóbbi hónapokban ritkán múlik el hét anélkül, hogy ne foglalnának le méregdrága lopott autókat. Olyan eset is volt már, amikor egy nap két autó is fennakadt a vizsgálaton. Ma már nemcsak gépkocsikat, hanem motorkerékpárokat is próbálnak becsempészni Ukrajnába. Egy ukrán állampolgár például egy alkatrészeire bontott BMW, Honda és Suzuki márkájú járgányt próbált becsempészni kisbuszával, ám próbálkozása sikertelennek bizonyult.

Az idei év első negyedévében összesen 45 személygépkocsit foglaltak le a vámosok, melyek összértéke 2,5 millió hrivnya. A fegyvercsempészet is virágzik, amiről ékesen tanúskodnak a határőrök és a vámosok által lefoglalt vadászpuskák, pisztolyok és vadászkések. Idén 238 esetben vontak ki a forgalomból csempészárut a határőrök és a vámosok, összértékük meghaladta a 3 millió hrivnyát. 2005-ben 753 esetben 7,6 millió hrivnya értékű csempészárut koboztak el, többek között 10 esetben kábítószert, 33 személygépkocsit, hét lőfegyvert.

-figyelő-