Zsákutcában a jövendő "narancsos koalíció"?

2006. június 16., 10:00 , 283. szám

Zsákutcába jutott a jövendő "narancsszínű koalíció" sorsa a Viktor Juscsenko államfő mögött álló Mi Ukrajnánk párt szerint, miután a forradalom egykori szövetségesei közötti tárgyalásokat múlt szombaton felfüggesztették.

A párt által hétfőn kiadott közlemény szerint "nincsen perspektívája" a koalíció létrehozásáról szóló tárgyalások folytatásának. A kudarcért a Mi Ukrajnánk az Ukrajnai Szocialista Párt "ultimátumát" teszi felelőssé, amely a párt vezetőjének, Olekszandr Moroznak követeli a parlament elnökének tisztségét. "A Mi Ukrajnánk sajnálja, hogy a szocialista vezető személyes ambíciói szétrombolták a koalíciós tárgyalásokat" - hangsúlyozza a kommüniké.

A szocialisták határozottan tagadták, hogy állítólagos makacsságukon múlna a tárgyalások végső sikere. Véleményük szerint éppen a Mi Ukrajnánk képviselői voltak azok, akik a megbeszélések folyamán rendre a különböző tisztségekről tárgyaltak a szocialistákkal a közös cselekvési program megfogalmazása helyett. Olekszandr Moroz kijelentette: a krízis elkerülése végett a koalíciós tárgyalásokat a három politikai erő egyenrangú vezetőinek kell folytatniuk a továbbiakban, azaz a BJuT részéről Julija Timosenkónak, az SZPU képviseletében Olekszandr Moroznak, a Mi Ukrajnánkat pedig az államfőnek, Viktor Jucsenkónak kellene képviselnie.

Ugyancsak Viktor Juscsenkónak a tárgyalásokba való bevonását sürgették a BjuT részéről. A Timosenko vezette politikai erő egyben a megbeszélések mielőbbi folytatására szólította fel partnereit.

A kormányalakítási tárgyalások március 26. óta folynak. Mivel nem született megállapodás, két egymást követő szünetet rendeltek el a parlament munkájában június 14-ig, remélve, hogy sikerül tető alá hozni a kabinetet.

A három "narancsos" párt, amelyek szövetsége 2005 szeptemberében bomlott fel, a márciusi választások után úgy döntött, hogy ismét összefognak, az MTI szerint azonban a tárgyalásokon elsősorban a tárcák és a parlamenti tisztségek elosztása körül folyt a huzavona. A 450 fős parlamentben 86 mandátuma van a Mi Ukrajnánknak, a volt kormányfő vezette Julija Timosenko Blokknak 129, míg a szocialistáknak 33 képviselői hely jutott, azaz csak együttesen tudnak olyan parlamenti többséget létrehozni, amelynek nem része a választásokon a legtöbb mandátumot szerzett, Viktor Janukovics volt kormányfő vezette Régiók Pártja.

Kedden, egy újabb sikertelen háromoldalú egyeztetési kísérlet után a Mi Ukrajnánk részéről utalások hangzottak el arra vonatkozóan, hogy a párt "új megközelítéseket" keres a koalíció létrehozását célzó megbeszélésekben. Megfigyelők mindebből arra következtetnek, hogy a Juscsenkót támogató pártnál egy esetleges nagykoalíció lehetőségét sem zárják ki jelenleg a választásokon a legtöbb szavazatot kapott Régiók Pártja bevonásával.

A Mi Ukrajnánk választási listájának első embere, Jurij Jehanurov vezette kormány hivatalosan benyújtotta lemondását a parlament első ülésén, de ügyvezetőként hivatalban maradt. Az ukrán pártoknak június 27-ig kellene létrehozniuk egy kormányképes koalíciót, s ha ez addig nem sikerülne, Juscsenkónak jogában állna feloszlatni a parlamentet, és kiírni az új választásokat. Az ukrán alkotmány azonban ezt nem teszi kötelezővé számára, és a jelenlegi ügyvezető kormány továbbra is hivatalban maradhatna. (MTI/korrespondent.net/Kárpátalja)