Bartáék citromfái

2006. június 9., 10:00 , 282. szám

A citrom az egyetlen gyümölcs, amely egész évben megtalálható a zöldségüzletekben. De ha szeretjük a kertészkedést és lehetőségünk is van, hogy télire fagymentes helyre tegyük, nevelhetünk magunknak citromfát, mely azon túl, hogy egész évben ellát a fáról frissen szedett gyümölccsel, rendkívül dekoratív látványt nyújt.

Aki belép a beregsomi Barta család portájának udvarára, hirtelen azt hiheti, hogy mediterrán üdülőhelyre került. Az udvaron levő citromfák legalábbis ezt a hangulatot keltik. Érdeklődésünkre a ház asszonya, Erzsébet elmondta, hogy első fáját egy helybeli asszonytól kapta öt éve, aki nem rendelkezett a tárolására alkalmas helyiséggel. A gyönyörű látványt nyújtó 10 éves fa minden évben bőséges termést hoz - mintegy 100 citromot "szüretelnek" róla. A siker titka a fák megfelelő gondozásában rejlik. Ha oltott fáról vett ágról van gyökereztetve a fa, a második évben már megterem a citrom. Erzsébet két fát gyökereztetett, melyek megfogantak és az elültetésüket követő évben már termést hoztak.

A citromfa mínusz 1-2 fokos hőmérsékletet még fagykár nélkül kibír, ám télére feltétlenül be kell vinni a házba, legalkalmasabb 2-3 fokos hőmérsékletű helyiségben tartani. A citromfa nem szereti a huzatot, ajánlatos szélvédett helyre tenni, mert ha a szél verdesi az ágát, lehullik a termés. A huzat mellett a túlzott napsütést sem bírja ez a növény, legjobb, ha olyan helyen van, ahol mérsékelt napfény és árnyék is éri. Télen, amikor kevés napfényhez jut a fa, a citrom hamar besárgul, de ilyenkor semmi esetre se szakítsuk le, mert éretlen. Később ismét bezöldül, s a színváltozás akár többször is megismétlődhet az érésig. Erzsébet azt javasolja, a gyümölcsöket akkor szedjük le, ha azok teljesen kifejlődtek, és színük a zöldből végleg a sárgába megy át. Ugyancsak nagy gondot kell fordítani a vízigényes növény öntözésére.

Barta Erzsébet a közeljövőben újabb citromfákat szeretne gyökereztetni a rokonok részére, akik régóta áhítoznak egy-egy csemetére. Véleménye szerint az otthon termelt, bioterméknek számító citrom jóval egészségesebb és finomabb az üzletekben kaphatónál, melyet esetleg vegyszerekkel kezeltek, műtrágyával segítették elő a növekedését. A C-vitamin tárházának is nevezett citrommal számos betegséget lehet megelőzni, ráadásul különleges ízvarázst ad az ételeknek. Erzsébet asszony előszeretettel használ citromot különböző ételek elkészítéséhez, még a híres magyar ételbe, a paprikás pörköltbe is tesz egy-két karika citromot, továbbá a töltött hal sütéséhez, hisz amellett, hogy érdekes, pikáns ízt ad a húsnak, puhítja is. Íme egy egyszerű, de annál finomabb recept a sok közül: a betöltött halra néhány karika citromot vágunk, majd sütőben megsütjük.

-kaszonyi-