Tapasztalatcsere a még jobb műsorokért

Kárpátalján járt az MTV küldöttsége

2006. május 5., 10:00 , 277. szám

A kárpátaljai magyarság helyzetének és tájékoztatási igényeinek felmérése, a helyi magyar televíziózás állapotának megismerése céljából az elmúlt héten vidékünkön járt a Magyar Televízió Közalapítvány Kuratóriuma (MTKK) képviselőinek küldöttsége, illetve több, a határon túli magyarok számára műsort készítő szerkesztő, akik útjuk során a helyi kollégákkal folytatott konzultáció mellett felkerestek számos, az itt élő magyarság szempontjából fontos intézményt - elsősorban iskolákat -, találkoztak a magyar közélet és a történelmi egyházak képviselőivel.

A kárpátaljai látogatás beleillik abba a korábbi elhatározásba, hogy a kuratórium képviselői felkeressék azokat a határon túli műhelyeket, amelyek valamilyen módon kötődnek a Magyar Televízióhoz (MTV) - mondta el Kozma Huba, az MTKK elnökhelyettese az ungvári Druzsba Szállóban, ahol a küldöttség találkozott a kárpátaljai sajtó képviselőivel. Hozzátette: az ilyen látogatások igazolják, hogy a hasonló találkozásoknak egyaránt szükségét érzi az MTV és a felkeresettek is.

A kötetlen eszmecserévé terebélyesedő találkozón a továbbiakban elhangzott, hogy a budapesti és az ungvári televíziósok megbeszélése számos fontos kérdést vetett fel, tekintettel a készülő új ukrajnai médiatörvényre, illetve a vonatkozó magyarországi jogszabály módosításának szükségességére, az új európai normákra, s végül, de nem utolsósorban, a kárpátaljai magyar televíziósok működési feltételeire.

A legtöbb kérdést természetesen a határon túli magyarokkal foglalkozó tévéműsorok, köztük a Kárpáti Krónika, a Határátkelő, a Palackposta kezdési időpontjával, műsoridejével és műsorpolitikájával kapcsolatban kapták az anyaországi vendégek az újságíróktól. Mint elhangzott, az MTV illetékesei részéről töretlen a szándék, hogy a határon túli magyarokkal foglalkozó műsorok az eddigieknél nagyobb terjedelemben, s a nézettség szempontjából mind kedvezőbb idősávokban kerüljenek adásba, amiként a közszolgálati televízió lehetőségeihez mérten annak érdekében is tenni igyekszik, hogy minél aktuálisabb híranyaggal szolgálhasson az egyes határon túli magyarok lakta régiókról.

A találkozón megtudhattuk továbbá, hogy a nyári időszakban nem várható változás a határon túli magyarsággal foglalkozó műsorokat illetően, a szeptembertől induló őszi műsorstruktúrában viszont az MTV lehetőségeihez mérten igyekszik figyelembe venni a megfogalmazódó igényeket, kívánságokat. A határon túli magyarok nagy álma, hogy a róluk szóló, de az egész magyarság számára fontos hírek akár főműsoridőben, például az úgynevezett "nagyhíradóban" is elhangozhassanak, azaz ne csak az úgynevezett kisebbségi, hanem az általános érdeklődésre igényt tartó műsorokban is.

Összegezve a sajtótájékoztatón elhangzottakat, úgy tűnik, hogy a kisebbségi magyarsággal kapcsolatos tájékoztatás terén a legnagyobb nehézségek abból fakadnak, hogy az esetek többségében az MTV számára híranyagot készítő határon túli tévés stábok igen kis létszámmal, kedvezőtlen technikai feltételekkel igyekeznek végezni munkájukat. Ezzel kapcsolatban a vendégek külön is kiemelték az ungvári televízió Kulin Zoltán vezette magyar szerkesztőségének áldozatos munkáját, amely maroknyi munkatárssal, elavult és hiányos technikával igyekszik ellátni feladatát.

Az MTKK küldöttsége kárpátaljai útja során helyi diákokat hívott meg az 1956-os magyar forradalom és szabadságharc évfordulójának tiszteletére Kiskunmajsán rendezendő diáktáborba, illetve több kárpátaljai magyar oktatási intézménynek könyvadományt adott át.

-solt-